Zielone curry na mleczku kokosowym
Agnieszka StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, sosy
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Zawiera: mięso, cytrusy, drób
Składniki:
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Fasolka w zalewie - 1 słoik
Mleczko kokosowe - 200 ml
Zielona pasta curry - 1/3 łyżeczki
Suszony liść limonki kaffir - 4 kilka listków
Curry do smaku
Kolendra suszona do smaku
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Gałka muszkatołowa szczypta
Imbir - szt.
Imbir mielony do smaku
Oregano do smaku
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Na tej samej patelni smażymy cebulę, czosnek i imbir aż do zeszklenia się cebuli. Dodajemy słoik fasolki, bez zalewy. Smażymy ok. 3 minuty i zalewamy całość mleczkiem kokosowym.
Dodajemy kurczaka odłożonego na bok i przyprawiamy jeśli potrzeba przyprawami używanymi do mięsa i solą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.