Poffertjes- słodkie holenderskie śniadanie
Na widelcuRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): holenderska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 250 ml
jajko - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
drożdże - 15 g
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Jajko ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier, margarynę, mąkę, szczyptę soli, na końcu dodaję drożdże. Ubijam ciasto aż wszystkie składniki się połączą i odkładam na ok. 1 h. Po tym czasie wylewa ciasto na specjalną do Poffertjes patelnie ( z małymi zagłębieniami). Jeśli takiej nie mamy (coś jest dość zrozumiałe zważywszy, że jest to holenderska tradycja), korzystamy ze zwykłej patelni na którą łyżką nalewamy małe kropki tworząc miniaturowe naleśniczki.
Gotowe danie posypuje cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.