Lekka sałatka w sezamie
Na widelcuRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: jajka, mięso, strączkowe, sezam, drób
Składniki:
sezam - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
sałata - 1 pęk
rzodkiew - 2 szt.
ocet - 1 łyżeczka
pomidory suszone - 3 szt.
Jestem tu nowa i nie wiem czy mogę edytować przepis napiszę więc tutaj.
Jest to zupełnie standardowe robienie jajka w koszulce. Gotujesz w garnuszku wodę na wrzątek, dodajesz ocet dzięki któremu jajko od razu się zetnie. I sztuka polega na tym, żeby wbić jajko tak by się nie rozlało po całym garnuszku a utworzyło zbitą kulkę. W telewizji widziałam, że robią to tak, że wbijają jajko a potem łyżką tak ruszają wodą, żeby je wymodelować kulkę. Ja wbijam jajko najpierw do łyżki na zupę, a potem delikatnie wlewam do wody (ale nie za wolno bo inaczej zetnie się na łyżce).
Potem gotuję ok. 3 minuty. To już zależy jak ścięte lubi się jajko. Ja do sałatek dodaję takie w konsystencji jajka sadzonego, które po przecięci ładnie rozleje się żółtkiem. Jajko będzie miało lekki posmak octu, ale mi bardzo się to podoba i bez niego białko nie ścięło by się tak szybko. Jest to taki fajny pomysł na jako sadzone bez użycia oleju.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam dość jasno, jak coś pytaj ;)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.