Suszone pomidory z serem i kaparami
Na widelcuRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
oliwa - 125 ml
bazylia - 4 kilka listków
kapary - 15 szt.
ser zółty - 50 g
Sposób przygotowania:
Następnie wydrążamy pesteczki ze środka. Najłatwiej od dołu.
To co nam z pomidorów pozostało łatwo wykorzystać do robienia leczo.
Przed włożeniem do piekarnika warto pomidory odsączyć od nadmiaru wody, dzięki temu zabiegowi krócej będą się piec.
Zdjęcie 1: przygotowane pomidory
Zdjęcie 2: u góry- pomidory po 30 minutach, pomidory po 2,5 h
Dalej kroimy ser żółty w kostkę, odsączamy kapary. Można dodać też czosnku, chili oraz bazylii.
W słoiku układamy warstwami pomidory przekładając je kaparami i serem.
Całość zalewamy gorącą oliwą i cieszymy się naszym dziełem! :)
Nie zapomnij jednak odwrócił słoik do góry nogami, żeby się zawekował (można zrobić to też w tradycyjny sposób: zalać zimną oliwą i zakręcony zagotować w garnku z wrzątkiem).
Pomidory nadają się do jedzenia już na drugi dzień.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.