• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniwegewedaArtykuły

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (272)
Zobacz:
Przepisy (256)
Przeglądasz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
zobacz polubione zobacz komentarze

wegeweda

"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie."
Franz-Olivier Giesbert

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w 
piękno swoich marzeń."
Eleonor Roosevelt

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (272)
Zobacz:
Przepisy (256)
Przeglądasz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
29 / 03 / 2022

Dieta alkaliczna

 

Dieta alkaliczna, inaczej zwana także dietą zasadową lub odkwaszającą polega na spożywaniu jak największej ilości produktów spożywczych o charakterze zasadotwórczym, czyli takich, które mają na celu utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dieta zasadowa może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Oczyszcza, odtruwa, poprawia samopoczucie. Sprawdź, dlaczego możesz potrzebować diety alkalicznej, jakie są jej zasady, które produkty możesz jeść, a których powinieneś unikać.

1 3025
15 / 07 / 2020

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu i wychodzenie z postu

Jesień to idealny czas, aby oczyścić organizm z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.

To właśnie okres wiosny i jesieni jest najbardziej polecany przez autorkę diety jako najlepszy czas na przeprowadzenie postu warzywno-owocowego. Wczesna jesień obfituje w warzywa i owoce, jak cukinia, ogórki, kabaczek, pomidory, kalafior, dynia, czy jabłka, które stanowią podstawę żywienia podczas diety. Dzięki jedzeniu sezonowych i lokalnych produktów, czyli takich które rosną w naszej szerokości geograficznej, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy sobie najlepszych i najbardziej w danym czasie potrzebnych dla organizmu witamin.

2 50467
01 / 06 / 2018

9 sposobów na płatki owsiane w słoiku

Płatki owsiane w słoiku – zdrowe, szybkie, nie wymagające gotowania śniadanie na zabiegane poranki. Przygotuj płatki owsiane w słoiku na swój ulubiony sposób i ciesz się pożywnym śniadaniem, które pobudzi Cię do działania o poranku.

 
5 29961
28 / 05 / 2020

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić  zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych.

1 5457
10 / 01 / 2020

Co weganie jedzą zimą?

Co weganie jedzą zimą?

Dieta wegańska staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Miłośników roślinnego odżywiania przybywa nie tylko wśród młodych ludzi. Na ten styl życia decydują się także osoby dojrzałe i starsze. Za główną przyczynę tej decyzji uznaje się powody zdrowotne, ale coraz częściej także względy etyczne i ekologiczne. O ile wiosną i latem dieta wegańska wydaje się miłą odskocznią od ciężkiego, zimowego jedzenia, a natura obdarza nas w tym okresie bogactwem roślinnym pokarmów, tak jesienią i zimą weganizm może okazać się nieco trudniejszy. Wiele osób obawia się utraty odporności organizmu, wychłodzenia, braku sił witalnych. Pojawiają się pytania, czy uda się dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka. Co jeść, aby przetrwać zimę na diecie wegańskiej? 

1 3867
01 / 09 / 2021

Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5

Powrót do szkoły to nie tylko wyzwanie dla dziecka, ale także dla rodziców planujących posiłki swojej pociechy na czas pobytu w szkole. 

Co włożyć swojemu dziecku do plecaka na przekąskę, czy drugie śniadanie tak, by nie było głodne, a jego dieta była zbilansowana i różnorodna?

Od września ruszmy  ZDROWO DO SZKOŁY!

 

Oto 5 drugich śniadań na 5+:

1. Poniedziałek - Kanapka z humusem i warzywami
2. Wtorek - Naleśniki z serkiem i owocami
3. Środa - Frytki z dyni i muffiny z borówkami
4. Czwartek - Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy
5. Piątek - Jogurtowa owsianka i raw batoniki

Zdrowe i smaczne, wegetariańskie i pełnowartościowe.

1 4244
18 / 09 / 2019

Zdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata

Słowem lunch określa się z angielskiego szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej w pracy, najczęściej w godzinach 10-13. Według definicji jest to posiłek jednodaniowy serwowany bez zupy, a także bez przystawki. Coraz częściej jednak lunch staje się głównym posiłkiem, który spożywamy w trakcie dnia.

Oto 5 przykładowych wegańskich propozycji lunchowych do pracy z 5 różnych stron świat

ZDROWO DO PRACY

1. Poniedziałek po włosku

2. Wtorek po tajsku

3. Środa po polsku

4. Czwartek po japońsku

5. Piątek po indyjsku

 

0 3522
17 / 01 / 2019

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)

Wczesną wiosną świat budzi się do życia. Po długiej, chłodnej zimie przychodzi czas radości, rozkwitu i słońca. Z utęsknieniem czekamy na ciepłe dni, piękne dojrzałe owoce i smaczne warzywa. Pojawiają się pierwsze młode rzodkiewki, sałata, marchew, soczysta natka pietruszki. Na ukochane wiosenno-letnie owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale cały czas możemy cieszyć się owocami egzotycznymi, czy polskimi jabłkami. Korzystajmy, bo za chwilę sezon na te owoce w Polsce minie i będziemy musieli czekać na nie, aż do jesieni. Pamiętajcie, że zawsze możecie wzbogacić swój jadłospis warzywami i owocami mrożonymi, na które akurat nie ma sezonu. Zachowują większość witamin i składników mineralnych i są zawsze pod ręką. 

0 3622
16 / 03 / 2021

Herbaty, herbatki

Dzisiaj 15 grudnia, to dzień wszystkich herbat i herbatek, w sam raz bo:

Jesień i zima to okres w roku, kiedy większość wieczorów spędzamy w domu przy dobrym filmie, książce, smacznej kolacji. Gdy za oknem plucha i zawierucha, a my czujemy się przemarznięci lub osłabieni, wzmocnijmy się rozgrzewającą herbatą. Poniżej 3 pomysły na smaczne, zimowe herbatki, które na pewno poprawią Ci nastrój i pozytywnie wpłyną na Twoje samopoczucie. 

Dowiesz się również w jakiej temperaturze i jak długo zaparzać poszczególne herbaty. 

0 4327
21 / 08 / 2018

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)

Dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje siłę na cały dzień i reguluje układ trawienny. Powinien być zdrowy, pożywny i dostarczać porządnej dawki energii. Niestety rano często jesteśmy zabiegani, spieszymy się do pracy, szkoły, by spełniać codzienne obowiązki. Zapychamy się czymkolwiek, co nawinie nam się pod rękę, wychodzimy z domu bez śniadania lub kupujemy coś niekoniecznie zdrowego na mieście, jak batonik, słodka bułka, czy napój energetyczny. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrą energią, rano konieczne jest rozruszanie organizmu po nocnym odpoczynku i dostarczenie sobie odpowiedniej porcji witamin, minerałów oraz błonnika, które dodadzą nam chęci do działania. Jeśli na stałe wprowadzisz poranny rytuał jedzenia śniadania, szybko zobaczysz korzyści zdrowotne dla siebie.

1 4405
21 / 08 / 2018

Niedobory witamin na dietach wegetariańskich - witamina B12 i witamina D

Diety wegetariańskie, w tym wegańskie, które opierają się na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach, owocach, warzywach, zbożach, strączkach są bogactwem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzie decydujący się na wegetariański styl życia, zwykle mają dużą świadomość żywieniową i na każdym kroku starają się bilansować swoją dietę tak, by była pełnowartościowa, dostarczała energii i odpowiednich ilości składników odżywczych. 

0 3008
03 / 07 / 2018

Dieta wegańska, a spór o niedobory - część I

Osób decydujących się na diety wegetariańskie lub wegańskie z każdym rokiem przybywa. Nadal jednak jest spore grono przeciwników diet bezmięsnych, którzy uważają, że odżywianie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego jest niepełnowartościowe, a nawet wyniszczające. Główne zarzuty kierowane są w stronę niedoborów białka oraz składników mineralnych takich, jak żelazo, czy wapń. Dzięki oficjalnym badaniom naukowym z zakresu medycyny żywienia, wiemy już, że takie przekonanie to mit.

0 3043
06 / 06 / 2018

Fasola kolorowa i zdrowa

Fasola to rodzaj roślin jednorocznych lub bylin. Owocami fasoli są strąki, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion. Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Wiele źródeł wskazuje na bardzo stare pochodzenie fasoli. Podobno ta roślina strączkowa była jednym z głównych przysmaków starożytnych Majów, Inków i Azteków. Fasolę znali także Chińczycy i mieszkańcy Indii.  W Polsce zaczęła być uprawiana dopiero w XVIII wieku. Mieszkańcy ziem polskich tamtego okresu cenili jednak bardziej inne warzywa strączkowe takie, jak bób i groch.

Fasola nazywana jest mięsem wegetarian z powodu dużej zawartości roślinnego białka i składników mineralnych.

1 6132
16 / 05 / 2018

Rabarbar - kwaśny wiosenny smakołyk

Dietetycy twierdzą, że najzdrowsza dieta to taka, której podstawę stanowią produkty sezonowe i lokalne. Choć w naszej szerokości geograficznej zima nie do końca sprzyja takiemu odżywianiu, to lato obfituje w różnorodność warzyw i owoców, dzięki którym możemy nadrobić zimowe zaległości. Wczesną wiosną możemy kupić rabarbar. Jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Używamy go jako składnika ciast, kompotów, konfitur, choć rabarbar można jeść także na surowo. Przez jego kwaśny smak i sposób wykorzystania bardziej kojarzy nam się z owocem, a jednak rabarbar to warzywo, inaczej zwane rzewieniem.

2 4478
07 / 05 / 2018

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia przekonani są o jego cudownych właściwościach. Stosują go w celach kulinarnych, kosmetycznych oraz zdrowotnych. Tłuszcz ten jeszcze kilka lat temu był towarem ekskluzywnym i raczej trudno dostępnym. W tej chwili olej kokosowy można znaleźć na półkach nieomalże wszystkich sklepów. Naukowcy i dietetycy jednak ostrzegają, że ludzie dali się ponieść zgubnej ekomodzie, która niekoniecznie służy ich zdrowiu.

3 3630
04 / 04 / 2018

Smoothie vs soki

Sok vs smoothie. Czym się różnią? Co jest zdrowsze?

Zdrowie z roślin
Rośliny są najbardziej odżywczymi pokarmami, jakie spożywamy. Owoce, warzywa i zielenina to bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A, C, E oraz minerałów: żelaza, potasu, wapnia, magnezu. Mają też bardzo dużo błonnika, który wpływa korzystnie na cały układ pokarmowy. Rośliny zawierają tysiące ważnych dla zdrowia substancji, które pomagają zachować zdrowie i walczyć z chorobami. Dieta ma wpływ na całe nasze życie, dlatego bardzo ważne jest, aby każdego dnia dostarczać sobie odpowiednią ilość pokarmów roślinnych. Zalecana dawka owoców i warzyw to 5-9 porcji dziennie. Picie soków lub smoothies to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektywnych sposobów wzbogacenia swojego jadłospisu w dobroczynne związki odżywcze pochodzące z roślin.
3 4213
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).