Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyGrzyby - zdrowie zebrane w lesie
Grzyby - zdrowie zebrane w lesie
26 / 11 / 2019

Grzyby - zdrowie zebrane w lesie

Iwona Kuczer

Grzyby w naszym kraju, w przeciwieństwie do reszty Europy, są powszechnie znane i zbierane. Mimo, że występują w naszych lasach już od czerwca to jesień (wrzesień-październik) jest najlepszym czasem dla ich wielbicieli. O tej porze roku jest ich największa różnorodność i wysyp.

Grzyby nie zawierając chlorofilu i nie mając przez to zdolności do fotosyntezy zajmują szczególne miejsce w przyrodzie. W dawniejszych czasach klasyfikowano je jako rośliny, ale zaobserwowano, że grzyby, jako organizmy o dość specyficznej budowie i właściwościach odznaczają się też cechami charakterystycznymi dla organizmów zwierzęcych: obecność chityny, gromadzenie materiałów zapasowych w postaci glikogenu i tłuszczów. Stwierdzono także, że mimo wykazywania cech charakterystycznych dla zwierząt nie mają zdolności ruchu.

Botanicy zdecydowali więc o utworzeniu nowego królestwa: królestwa grzybów.

Grzyby wbrew obiegowej opinii są wartościowym produktem – są źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym), zawierają sole mineralne wapnia, fosforu, potasu i cynku, żelazo, a także witaminy z grupy B i PP. Zawartość pozostałych witamin różni się w zależności od gatunku grzyba, np. kurki zawierają najwięcej witaminy A w postaci karotenu, a pieczarki mają wysoką zawartość potasu, magnezu, selenu i sodu, obecne są w nich również witaminy z grupy B i witamina C. Na pewno urozmaicą codzienne posiłki i dostarczą wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów.

Grzyby w diecie wegańskiej, dzięki swej konsystencji, znakomicie zastępują mięso i odpowiednio przyrządzone zapewniają mnóstwo umami – mięsnego, tłustego smaku.

Nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ magazynują spore ilości metali ciężkich, a także przez obecność chityny są ciężkostrawne. Chityna nie jest trawiona przez organizm człowieka, więc spożyta w większej ilości, poza dawaniem uczucia sytości, długo zalega w jelitach. Grzybów powinny także unikać osoby mające problemy z układem trawiennym oraz dzieci. Ponadto poszczególne osoby różnie reagują na skład chemiczny grzybów. Niektóre z nich, mimo że jadalne, mogą u części osób powodować dolegliwości żołądkowe. Jedząc grzyby pamiętajmy o tym i odstawmy je przy pierwszych oznakach, że ten konkretny gatunek nam szkodzi.

Z powodu zanieczyszczenia środowiska również grzyby są w pewnym stopniu zagrożone. W porównaniu z roślinami zielonymi są jednak w lepszej sytuacji – zbieramy tylko ich owocniki, poziemna grzybnia, która stanowi zasadniczą część rośliny, pozostaje na ogół nienaruszona. Z punktu widzenia ochrony przyrody nie ma potrzeby zakazu zbierania grzybów, ale obowiązkiem każdego zbieracza powinno być odpowiednie zachowanie w lesie. Pamiętajmy także bezwzględnie o tym, że pewne gatunki są pod całkowitą ochroną i nie wolno ich zbierać. Nie niszczmy także grzybów, które dla nas są trujące lub niejadalne – mogą one stanowić pożywienie dla zwierząt leśnych.

Grzyby dzielimy na: jadalne, niejadalne i trujące. Kryteriami, wg których oceniamy przydatność grzyba do spożycia są: smak, konsystencja, odpowiednia wielkość, zapach.

Gatunki, które po zbiorze długo zachowują świeżość są szczególnie cenione jako grzyby rynkowe, są to przede wszystkim borowik szlachetny („prawdziwek”), borowik usiatkowany, borowik sosnowy, podgrzybek brunatny, pieprznik jadalny („kurka”), pieczarki.

Miejsca występowania najpopularniejszych grzybów i najsmaczniejsze dania, w których są składnikiem:

- borowik szlachetny – od lipca do października, lasy iglaste (często pod świerkami) oraz buki.
Idealnie nadaje się do marynowania, pyszny duszony w śmietanie,

- koźlarz babka – od czerwca do października, pod brzozami.
Pyszny duszony, można go także suszyć.

- podgrzybek brunatny – od lipca do listopada, w lasach iglastych, zwłaszcza pod sosnami na glebie piaszczystej, niekiedy na silnie zbutwiałych pniakach.
Najlepiej smakuje marynowany i w śmietanie, a także w zupach.

- maślak zwyczajny* – od czerwca do października, pod sosnami, często w młodych zagajnikach.
Idealny do marynowania, bardzo smaczny duszony i w zupie.

*Uwaga: grzyb ten u niektórych osób może wywołać objawy podobne do alergicznych. Osoby, które odczuwają jakiekolwiek dolegliwości po jego zjedzeniu powinny z niego zrezygnować,

- rydz – od sierpnia do października, pod sosnami.
Jeden ze smaczniejszych grzybów, zwłaszcza smażony na klarowanym maśle.

- czubajka kania – od lipca do października, w świetlistych miejscach na obrzeżach lasów liściastych.
Świetna panierowana i smażona jak kotlet schabowy.

- pieprznik jadalny, kurka – od czerwca do października, w lasach liściastych i iglastych, zwłaszcza pod świerkami w miejscach mszystych.
Przepyszna w jajecznicy i smażona na maśle, sprawdzi się także w zupie i tartach na kruchym cieście.

Przy zbieraniu grzybów należy przestrzegać poniższych zasad:

- zbieramy tylko takie grzyby, które dobrze znamy i jesteśmy pewni, że są jadalne. Najbezpieczniejsze są grzyby rurkowe, najniebezpieczniejsze grzyby trujące znajdują się wśród grzybów blaszkowych,
- nie zbieramy grzybów starych, nadpleśniałych, namiękłych od deszczu – w niektórych miejscach mogły się już rozpocząć procesy rozkładu,
- przechowujemy je i zbieramy do koszyków lub twardych pojemników. Używanie toreb plastikowych powoduje, że grzyby się zaparzają i rozkładają, w wyniku czego powstają produkty rozpadu białka. Takie grzyby mogą spowodować ciężkie zatrucia, podobne do tych po spożyciu zepsutego mięsa lub ryby,
- zebrane grzyby już w lesie wstępnie oczyszczamy: usuwamy ziemię, igliwie, liście,
- moczenie grzybów jest niepotrzebne i może popsuć ich smak. Brud i zanieczyszczenia spłukujemy szybko pod bieżącą wodą, uważając, żeby blaszki czy rurki nie wchłonęły za dużo wody.

Tak przygotowane grzyby możemy zużyć na bieżąco (w sosach, gulaszach, zupach, zapiekankach, itp.) lub zrobić zapasy na zimę:

SUSZENIE:

Na słońcu – grzyby oczyszczamy, kroimy w grube plastry lub, jeśli są niewielkie, zostawiamy w całości, układamy na kratce z piekarnika, wystawiamy na słońce. Kiedy będą już zupełnie wysuszone przekładamy do słoika ze szczelną zakrętką i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu,

W piekarniku – grzyby przygotowane jak powyżej suszymy w piekarniku ustawionym na najniższą możliwą temperaturę, przy uchylonych drzwiczkach. Uważamy, żeby się  nie przypaliły.

W suszarce – grzyby przygotowujemy jak powyżej, suszymy porozkładane na tackach suszarki, możemy tacki od czasu do czasu zamienić miejscami.


MROŻENIE:
Grzyby możemy także zamrozić. Najlepsze do mrożenia są borowiki, podgrzybki, kurki. Możemy je mrozić na surowo lub po obgotowaniu (gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, przekładamy na durszlak do obcieknięcia). W obu tych przypadkach grzyby najpierw oczyszczamy i myjemy szybko pod bieżącą wodą, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Mrozimy w woreczkach do mrożonek, podzielone na porcje na jeden obiad.

MARYNOWANIE:
Najlepsze do marynowania są: rydze, opieńki, maślaki, borowiki, pieczarki, a także koźlarze, gąski i kurki. Do marynowania wybieramy grzyby najlepszej jakości: nierobaczywe, twarde, niezwiotczałe. Najlepiej wybierać małe grzybki, które zmieszczą się w słoikach. Jeżeli mamy ładne okazy dużych grzybów, należy je podzielić na ćwiartki.
Przepisów na marynatę do grzybów jest mnóstwo. Poniżej znajdziecie klasyczny, podstawowy przepis:

Marynowane grzyby
Składniki:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
osolona woda do gotowania grzybów
2 cebule pokrojone w plastry

Przygotowanie:
Krok 1: Grzyby oczyszczamy, myjemy, jeśli są duże kroimy na połówki lub ćwiartki (wszystkie kawałki powinny być takiej samej wielkości), obgotowujemy razem z cebulą w osolonej wodzie od 5 do 10 min (w zależności od wielkości), osączamy z wody.
Krok 2: W zależności od tego, czy grzyby mają być bardziej lub mniej ostre sami decydujemy o proporcjach octu i wody. Do wody dodajemy przyprawy oraz sól i cukier. Wodę z przyprawami gotujemy ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie wlewamy ocet, wkładamy gorące grzyby, zagotowujemy ponownie.
Krok 3: Słoiki muszą być czyste i niewyszczerbione. Czyste, niezardzewiałe zakrętki wycieramy do sucha.
Gorące grzyby przekładamy do słoików (zostawiamy wolne miejsce od 1/4 wysokości słoika), gdzieniegdzie wrzucamy cebulę, można także wybrać ziarenka gorczycy z zalewy i także powrzucać kilka do słoików (resztę przypraw z zalewy wyrzucamy). Zalewamy prawie do pełna pozostałą, wrzącą zalewą.
Krok 4: Pasteryzacja nie jest konieczna pod warunkiem, że uda nam się zalać gorącą zalewą także gorące grzyby. Zakręcamy słoiki, odwracamy dnem do góry i zostawiamy do ostygnięcia.

Grzyby są dobre do jedzenia już po kilku dniach, ale mogą też stać miesiącami, a nawet latami. Przechowujemy je w suchym, ciemnym miejscu.

Przepisy z wykorzystaniem grzybów:

Pizza z leśmymi grzybami

Zupa dyniowa z grzybami

Grzbowa z pęczakiem:

 

  

Zupa pomidorowo grzybowa

Tartaletki z grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną grzybami

Bochenek z grzybami

Grzybowa przyprawa

Pyszny wegetariański schabowy

 lub

Zupa grzybowa z ciecierzycą:

 

 

źródła:
https://grzyby.pl/krolestwo-grzybow.htm
"Przewodnik Grzyby" Ewald Gerhardt, wyd. Multico, Warszawa 1997

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł i super przepisy
cytuj odpowiedz 11.02.2020, godz. 16:35
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
To niestety wiecznie powielany mit, że Europa nie zbiera grzybów... Nie wiem jak np Niemcy, ale Szwajcarzy, Holendrzy, Czesi, Norwedzy, Węgrzy, etc. zbierają grzyby. Nie wspominając o Europie za naszą wschodnią granicą. Może Polacy znają więcej gatunków, choć to zapewne też daleko posunięte uproszczenie. Można by powiedzieć, że ludzie, którzy wychowali się na wsi czy w małych miastach, które miały w pobliżu las czy pastwiska, szybciej w dorosłym życiu zainteresują się zbieraniem grzybów, niż mieszkańcy dużych miast. Ja jako dziecko bywałam w lesie z tatą, babcią czy wujkiem i ciocią, choć nie powiem, że było to często. Ale coś to we mnie zaszczepiło - i w dorosłym życiu, choć bardzo młodym (23 +) zaczęłam własną przygodę z tym hobby.
Zbieram oczywiście podgrzybki czy maślaki, ale też opieńki, rydze, kanie... Nie pomylę ich, bo znam cechy.
Kiedyś panowała propaganda, że grzyby nic wartościowego nie dają. Poza spacerem po lesie ;) Teraz już wiadomo, że są równie wartościowe, jak inne składniki naszej diety i warto je do niej wprowadzać.
cytuj odpowiedz 21.09.2020, godz. 19:44
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Zapomniałam dodać, że w każdym wieku można poznawać grzyby. Ja też wiele nowych gatunków jadalnych nauczyłam się rozróżniać dopiero w ostatnich latach - poznałam dzikie boczniaki, muchomory czerwieniejące, gąsowki fioletowe, kolczaki obłączaste i rudawe, czernidłaki kołpakowate, purchawki chropowate, siedzenie czy chociażby tzw jadalną hubę, czyli żółciaka siarkowego. To jest bardzo rozwijające hobby. Polecam ❤️
cytuj 21.09.2020, godz. 19:57

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
14 10 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
8 3 5 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
5 3 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
8 4 60 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
13 12 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
7 4 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
7 6 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet