Zupa pomidorowo-grzybowa
Iwona KuczerRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: drożdże
Składniki:
passata pomidorowa - 500 ml
bulion warzywny - 500 ml
średnia cukinia zielona lub żółta - 1 szt.
mała cebula szalotka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
zioła prowansalskie - 1 do smaku
sól pieprz - 1 do smaku
Dodatkowe informacje:
Połączenie zupy pomidorowej z grzybami wygląda dziwnie, ale jest naprawdę pyszne. Poza sezonem śmiało można użyć grzybów mrożonych.Sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy lekko na oliwie czosnek i cebulę, dodajemy grzyby i cukinię, smażymy kilka minut na małym ogniu. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi (sporo), solą i pieprzem.
Dodajemy gorący bulion i passatę, mieszamy, gotujemy około 20-25 minut. Jeśli trzeba przyprawiamy ponownie.
Taka zupa jest najlepsza ze świeżym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.