Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
grzyby - prawdziwki, podgrzybki - pokrojone w drobną kostkę - 1 szklanka
cebula biała średniej wielkości - 1 szt.
oliwa do smażenia - 2 łyżki
sól, pieprz - 1 do smaku
twaróg półtłusty - 300 g
mąka typ 550 - 300 g
masło lub margaryna - 150 g
Dodatkowe informacje:
Tego ciasta możemy użyć także do pierogów z innym nadzieniem: cebulowym, pieczarkowym, mięsnym, szpinakowym, itd.Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm. Wycinamy duże kółka (użyłam małego, okrągłego naczynia do zapiekania :-)). Na każde kółko nakładamy kopiastą łyżkę farszu, zalepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.