Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKawa, kakao, czekolada - ekologicznie
Kawa, kakao, czekolada - ekologicznie
04 / 12 / 2023

Kawa, kakao, czekolada - ekologicznie

Katarzyna Malewska

 

Kiedy jesteśmy zasypywani bodźcami i informacjami czasem trudno się skupić na tym, co naprawdę ważne. Mnogość oznaczeń na opakowaniach nie zawsze oznacza, że produkt jest najlepszym wyborem. Wciąż uczymy się rozpoznawać te, za którymi stoją konkretne wartości. Te wartości reprezentują wspierane przez Konsumentów ruchy zrzeszające firmy i organizacje z całego świata, których głównym celem jest zrównoważony rozwój, sprawiedliwy handel i ochrona przyrody często we współpracy z ekologicznymi jednostkami certyfikującymi.

 

ZIELONY LIŚĆ
Produkty rolnictwa ekologicznego to żywność wytwarzana bez użycia sztucznych dodatków, składników GMO, bez pozostałości pestycydów. Jest to żywność dobra dla naszego zdrowia, wysokowartościowa i przede wszystkim lepsza dla środowiska niż żywność przemysłowa. To, co wyróżnia większość ekologicznych producentów żywności od początku istnienia zielonego liścia, to niewymuszona innowacyjność we wprowadzaniu rozwiązań zgodnych z ich wewnętrzną proekologiczną ideą to także odpowiedzi na oczekiwania Klientów i wyznaczanie nowych trendów. Jednym z takich trendów jest możliwość prześledzenia drogi produktu „z pola na talerz”, to także uczciwe praktyki wobec partnerów biznesowych, na każdym etapie. Trendy, które swój początek miały w branży bio wraz ze wzrostem świadomości Konsumentów spowodowały niemałą rewolucję w życiu wielu z nas. Dziś już nikt nie zaprzecza, a wielu na własnej skórze czuje, że ekologia już nie jest domeną „ekoświrów”, to przyszłość wszystkich ludzi i całej naszej Planety.

NIE LICZY SIĘ ILOŚĆ, A JAKOŚĆ
Nadmierny konsumpcjonizm to jedno z największych zagrożeń dzisiejszego świata. Po pierwsze marnowane są ogromne ilości żywności i surowców, a po drugie sprawia, że możliwości produkcyjne stają się niewystarczające. W przemyśle żywności konwencjonalnej dochodzi do intensyfikacji upraw, chowu zwierząt i wydobycia surowców nieodnawialnych na coraz większą skalę. Prowadzi to do wyjaławiania ziemi, coraz okrutniejszych praktyk wobec zwierząt, degradacji środowiska, np. wycinki lasów, zamierania lokalnych ekosystemów, a nawet wyzysku ludzi czy zmuszania ich do wręcz niewolniczej pracy. W Europie i krajach rozwiniętych istnieje szereg rozporządzeń i przepisów prawa pilnujących bezpieczeństwa i interesów obywateli, wszystko to wraz ze wdrożonym systemem rolnictwa ekologicznego przyczynia się do ochrony środowiska i zasobów. Nieco inaczej wygląda to „na południu”, słynącym z wielu egzotycznych produktów, po które sięgamy niemal codziennie - takich jak kawy i kakao będące głównym składnikiem pysznej czekolady. Kraje rozwijające, bo o nich mowa borykają się z wieloma innymi problemami społecznymi, politycznymi i gospodarczymi, przyroda oraz etyka często schodzą na dalszy plan lub w ogóle przestają się liczyć. W tych częściach świata najbardziej widać druzgocące skutki zmian klimatycznych.

FAIR TRADE, FAIRTRADE
Fair trade to bardzo szerokie pojęcie dotyczące całego ruchu na rzecz sprawiedliwego handlu, w tym organizacji i systemów certyfikacji. FAIRTRADE (pisane razem) to określony system certyfikacji i oznaczania produktów Sprawiedliwego handlu zarządzany przez FAIRTRADE International. Ostatnie badania pokazują, że wciąż wzrasta rozpoznawalność i zaufanie nie tylko do certyfikatów ekologicznych, ale także do wspomnianego FAIRTRADE. Najważniejszym czynnikiem, dla którego Konsumenci decydują się na wybór produktu oznaczonego tym certyfikatem jest:
• Niezgoda na pracę dzieci i pracę przymusową;
• Ograniczenie pestycydów, chemii i GMO (wszystko całkowicie zabronione w produkcji ekologicznej);
• Gwarancja uczciwej ceny dla drobnych rolników;
• Ochrona bioróżnorodności;
• Przeciwdziałanie wylesianiu i poprawa zarządzania uprawami.
Cztery największe sieci Sprawiedliwego Handlu na świecie: Fairtrade International, WFTO, NEWS!, EFTA tworzą FINE – nieformalną platformę współpracy, zajmującą się koordynacją i harmonizacją działań sieci członkowskich, w tym lobbingiem na rzecz Sprawiedliwego Handlu. Produktem Sprawiedliwego Handlu jest produkt oznaczony certyfikatem potwierdzającym, że wytwórca wypełnia przy jego produkcji standardy weryfikowane w ramach systemów certyfikacji Fairtrade, Naturland Fair, Fair for Life lub EcoCert Fair Trade, lub jest dostarczany przez certyfikowane Organizacje Sprawiedliwego Handlu (członków World Fair Trade Organization).

SOJUSZ NA RZECZ OCHRONY LASÓW TROPIKALNYCH
Założona w 1987 roku międzynarodowa organizacja non-profit działa na styku biznesu, rolnictwa i leśnictwa. To sojusz na rzecz ochrony bioróżnorodności, poprawy życia rolników, promowania praw człowieka oraz pomaganie w łagodzeniu kryzysu klimatycznego, a także pomoc w przystosowaniu się do niego. Rainforest Alliance dysponuje wieloletnim doświadczeniem w transformacji w zakresie zrównoważonego rozwoju i badaniu pozytywnego wpływu dobrobytu społecznego i gospodarczego we wsiach na zdrowie ekosystemu. Co więcej Rainforest Alliance Na produktach marki oxfam można znaleźć także logo certyfikatu FAIRTRADE INTERNATIONAL. Na zdjęciu kawa ziarnista arabica/robusta wysokogórska fair trade bio. Produkty będące w programie opatrzone są certyfikatem HAND IN HAND Bio. Fair. Rapunzel. (np. czekolada mleczna z migdałami bio). Na produktach Vivani można znaleźć także produkty z certyfikatem FAIRTRADE. (np. ichoc tabliczka biała z kruszonymi ziarnami kawy espresso bio.)

RAPUNZEL (produkujący m.in. czekolady i kremy orzechowe) przywiązuje dużą wagę nie tylko do jakości żywności, ale także do jakości życia rolników, którzy ją uprawiają. Dlatego też w 1992 roku Rapunzel rozpoczął program Hand in Hand (Ręka w Rękę). Program łączy ideę certyfikowanego rolnictwa organicznego ze Sprawiedliwym Handlem. Bezpośrednie i długoterminowe relacje z dostawcami gwarantują nowe możliwości dla partnerów, zapewniając konsumentom najwyższą jakość.

VIVANI (ICHOC) inwestuje w rolników z krajów Ameryki Łacińskiej (Dominikana, Ekwador, Panama), nie tylko skupując ich kakao, ale także edukując w zakresie ochrony przyrody. Wszyscy rolnicy zrzeszeni są w spółdzielniach rolniczych, uprawiających kakao według najwyższych standardów ekologicznych. Płacąc ceny wyższe od światowej ceny rynkowej kakao, Vivani pomaga im tworzyć wyższe standardy życia i umożliwia im inwestowanie we własny rozwój. Obejmuje to także standardy socjalne, takie jak edukacja dzieci rolników. Celem Vivani jest zapobieganie pracy dzieci poprzez konkretne metody pozyskiwania kakao i utrzymywanie ścisłych relacji z rolnikami. Ponadto Vivani angażuje się w kilka projektów zapobiegawczych na Haiti, gdzie niewolnictwo dzieci jest najbardziej rozpowszechnione w całej Ameryce Łacińskiej. Od 2012 roku Vivani wspiera prace Kindernothilfe Deutschland (niemieckiej organizacji charytatywnej, która jest jedną z największych europejskich organizacji pomocy dzieciom). Jej celem jest ochrona dzieci znanych jako dzieci Restavec (najbiedniejsze dzieci na Haiti wysyłane do pracy jako niewolnicy). Ponadto Vivani wspiera również pracę Ayitimoun Yo, małej organizacji pozarządowej na południowym wschodzie Haiti, która buduje wioskę dla sierot Restavec oraz projekt szkolny Ecole Amitié w Cap Haitien. 

Liść UE z bonusem - konkretne przykłady
Wielu ekologicznych producentów bierze również udział w mniejszych, często lokalnych akcjach, większość z nich zrodziła się z potrzeby chwili. Powoli staje się standardem otoczenie opieką lokalnej społeczności przez firmę, dla której produkuje surowce. To podstawa szacunku i zaufania niezbędna dla długofalowej współpracy, na którą tak bardzo stawiają producenci BIO i za którą doceniają ich Konsumenci. W ramach tych działań tworzy się różnego rodzaju fundusze czy stypendia dla dzieci rolników i wspieranie odbudowy bioróżnorodności poprzez liczne szkolenia i pomoc w konwersji na ekologię lokalnych rolników. O wielu z nich już pisaliśmy na łamach naszego pisma. Doskonałym przykładem jest marka OXFAM Fair Trade, która już z nazwy deklaruje swoje przywiązanie do wartości sprawiedliwego handlu. Współpracuje np. ze spółdzielnią założoną w 1964 r. przez 32 rolników w odpowiedzi na bardzo niskie wynagrodzenie za swoje plony. Dziś zrzesza ponad 2 tys. drobnych producentów kawy i kakao. Przeciętnie rolnicy posiadają około dwa hektary użytków rolnych. Rolnicy uprawiający kakao, którzy są członkami spółdzielni, mogą skorzystać z usług mikrokredytów, bezpłatnego lekarza, stypendiów naukowych i szkoleń w rolnictwie ekologicznym, a także biorą udział w licznych wydarzeniach kulturalnych. Pomimo licznych problemów z którymi boryka się cały świat liczne i coraz bardziej popularne działania na rzecz ochrony przyrody oraz uczciwe praktyki pokazują, że nie wszystko jest stracone. Wybór należy do nas, Konsumentów – każdego dnia. Pomyśl o tym sięgając po filiżankę kawy czy kostkę czekolady.

 

 

Autor artykułu: Katarzyna Malewska


Źródła:

https://www.fairtrade.org.pl/sprawiedliwy-handel/zasady-sprawiedliwego-handlu/

https://www.fairtrade.org.pl/material/rozpoznawalnosc-znaku-fairtrade-wsrod-polskich-konsumentow-2023/

https://www.rainforest-alliance.org/insights/now-live-the-rainforest-alliance-certification-data-reports-2021/

https://www.rainforest-alliance.org/issues/forests/

https://www.rainforest-alliance.org/wp-content/uploads/2022/05/Successful-20-Years-of-Community-Forest-Management-in-Guatemala-Informs-an-Integrated-Community-Forest-Management-Pathway-to-Support-Scaling.pdf

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-producenci/oxfam-fair-trade

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-producenci/vivani-sztuka-tworzenia-czekolady

https://gotujwstylueko.pl/wyniki-wyszukiwania/artykuly&q=rapunzel

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-producenci/opowiesc-o-cocomi-1

https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-producenci/feel-good-be-good-do-good

 

 

PRZEPISY:

MANDARYNKOWO - MUSZKATOŁOWA KAWKA Z CYNAMONEM

 

CZEKOLADOWY KREM JAGLANY

 

PROTEINOWE ŚNIADANIE

 

ODCHUDZAJĄCY KOKTAJL


CZEKOLADOWA PIECZONA OWSIANKA


CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

 

CZEKOLADOWE BURGERY NA SŁODKO

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 27 Zima 2023/24

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 2 10 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
5 3 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 4 40 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
10 9 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet