Czekoladowe burgery na słodko
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery, pieczywo
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, kakao, cytrusy, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
daktyle - 150 g
gorzka czekolada - 100 g
ciasto:
mąka np. orkiszowa - 250 g
drożdże świeże - 20 g
cukier trzcinowy lub kokosowy / erytrytol / ksylitol / miód - 1-2 łyżka
aromat rumowy - kilka kropel
rodzynki (opcjonalnie) - 1 garść
olej - 40 ml
kakao - 2 łyżki
sól - szczypta
żółtko do posmarowania, rozbełtane z odrobiną zimnej wody - 1 szt.
owoce:
pomarańcze, ananas, banan, kiwi - plaster
surowe kakao - do smaku
Dodatkowe informacje:
Czekoladowe burgery są bardzo mięciutkie i smaczne, wypełnione są kremem z daktyli i gorzkiej czekolady z owocami. Użyłam pomarańczy i banana, a całość posypałam chrupiącym surowym kakao. Dobrze smakowałby tu plaster ananasa czy plasterki truskawek. Można bawić się smakami. Świetne na śniadanie, do lunchbox'u i na Walentynki. Krem daktylowy możecie zrobić kilka dni wcześniej, a burgery zagnieść rano lub wieczorem i schować do lodówki jeśli to ma być śniadanie.Sposób przygotowania:
Kiedy daktyle są miękkie odsączamy je na sicie, a gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy daktyle i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do czystego słoiczka. Zakręcamy kiedy przestygnie.
Burgery: Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać razem z kakao. Do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać cukier, szczyptę soli, aromat, rodzynki, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (60-90 minut). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 80 gram każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak, aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ok. 20 minut. Przestudzone bułki przekroić na pół i uzupełnić dodatkami. Każdą połówkę bułki posmarować kremem daktylowo - czekoladowym, położyć plaster pomarańczy, ananasa, kilka plastrów banana, posypać np. surowym kakao i przykryć górną częścią bułki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.