Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem
dorotaRRodzaj posiłku: desery, napoje, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
cynamon laski - 1 szt.
gałka muszkatołowa cała - 1 szt.
syrop piernikowy lub cynamonowy - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Taka aromatyczna, korzenno cytrusowa kawka nie tylko pobudza i dodaje energii ale również rozgrzewa dzięki właściwościom przypraw korzennych.Sposób przygotowania:
Mandarynkę szorujemy pod bieżącą woda, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy niewielka ilośc skórki do tygielka. Składniki zalewamy wodą (najlepiej przefiltrowaną) i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, pozwalamy "piance" opaść i zagotowujemy jeszcze raz.
Taką kawę zostawiamy na 5 min po czym przecedzamy do kubków.
Dodajemy syrop, oprószamy cynamonem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.