Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktySkąd czerpać białko w diecie wegańskiej?
Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?
18 / 07 / 2016

Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?

Magdalena Nagler - foodmania

Bardzo popularna dieta wegańska zyskując coraz większe rzesze zwolenników niesie za sobą też wiele pytań. Są to zazwyczaj pytania o ilość spożywanego białka oraz składników mineralnych. Weganizm to styl życia, którego jednym z filarów jest dieta niezawierająca nie tylko mięsa, ale również produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jajek, jogurtów, mleka, miodu.
Powszechny trend na zdrowy tryb życia mocno ogranicza spożycie mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać, że wykluczając te grupy produktów przede wszystkim trzeba zapewnić organizmowi inne ich źródła. Można wyróżnić kilka podstawowych grup pokarmowych, na których opiera się dieta wegańska, są to: pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona

Pełne ziarna zbóż- to nieprzetworzone ziarna zbóż, które zwierają okrywę owocowo- nasienną (łuskę, zarodek i wewnętrzną część ziarna). Łuska, to zewnętrzna okrywa nasienna, zawierająca błonnik, minerały (takie jak żelazo, cynk, czy fosfor), czy witaminy z grupy B. Zarodek jest z kolei bogaty w tłuszcze, białka oraz witaminy A i E. Najbardziej odżywczą częścią pełnego ziarna zboża jest jego wewnętrzna część, na którą składa się skrobia i białko. Pełne ziarna zbóż składają się z ziaren, które są przetwarzane (rozdrabniane, mielone, wytłaczane) jednak zachowują takie same proporcje każdego elementu składowego oraz wszystkie prozdrowotne właściwości. Pełne ziarna zbóż to między innymi brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, czy owies. Spotkać się też możemy z produktami pełnoziarnistymi, które wytwarzane są z pełnych ziaren zbóż, jednak finalnie przyjmują inną formę, niż ziarna, np. płatki, makarony. Poniżej zostało wymienionych kilka przykładowych zbóż, które warto włączyć do diety wegańskiej wraz z ich prozdrowotnymi właściwościami.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Kasza jaglana

10,5g

witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, selen

Działa oczyszczająco, przeciwnowotworowo, odkwasza organizm, usuwa śluz, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych i kości

Płatki owsiane

11,9g

magnez, żelazo, witamina B6, B1, kwas pantotenowy

Zawierają substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci

Kasza gryczana

12,6g

witaminy – B1, B2, B6, PP, żelazo, potas, krzem, wapń i cynk, witamina E

Odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi, nie zawiera glutenu, pomaga w niedokrwistości krwi

Ryż brązowy

7,1g

witaminy B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez

Działa uspokajająco, poprawia nastrój i dodaje energii

Komosa ryżowa

13,8g

witamina B3, wapń, magnez, potas

Bezglutenowa, wysokoproteinowa, bardzo bogata w wapń, ma właściwości przeciwwirusowe

Amarantus

18,8g

wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, witaminy z grupy B

Lekkostrawne, a jednocześnie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, cenne źródło białka, pomaga w redukowaniu niedoborów wapnia oraz w walce z anemią

Przykładowe przepisy z zastosowaniem zbóż:
1. Chlebek jaglany (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/chlebek-jaglany)
2. Gryczane placuszki z burakiem i jarmużem (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/gryczane-placuszki-z-burakiem-i-jarmuzem)
3. Wegański kokosowy jagielnik z czekoladową polewą z konopi (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/weganski-kokosowy-jagielnik-z-czekoladowa-polewa-z-konopi)
4. Dyniowe kotlety jaglane z czarną komosą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/dyniowe-kotlety-jaglane-z-czarna-komosa)
5. Kasza jaglana na śniadanie (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/kasza-jaglana-na-sniadanie)


Rośliny strączkowe- to rośliny z rodziny bobowatych, o dużych nasionach. Ze względu na bardzo wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka stanowią jeden filarów diety wegańskiej. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko białko, ale również węglowodany i tłuszcze, ponadto są bogatym źródłem witamin z grupy B i enzymów. Aby ułatwić organizmowi ich trawienie przed spożyciem najlepiej je namoczyć, a następnie ugotować nawet przez godzinę. Kiełkowanie to również świetny sposób, aby sprawić, by były bardziej strawne. Poprzez kiełkowanie zawarte w nich białko rozkłada się na aminokwasy, a skrobia i trójsacharydy na cukry proste.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Ciecierzyca

22g

beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, mangan

Wspomaga nerki i oczyszcza układ trawienny

Soczewica zielona

26g

kwas foliowy, witamina A, potas, wapń, żelazo, magnez

Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy, ma niski indeks glikemiczny

Groch

23,8g

witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń

Pomaga zapobiegać zespołowi jelita drażliwego, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego we krwi

Soja

34,3g

witaminy A, C, K i B3, wapń, magnez, potas

Obniża cholesterol, równoważy hormony

Fasolka mung

24g

witaminy z grupy B, mangan, magnez, fosfor, żelazo, miedź

Korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca

Przykładowe przepisy z zastosowaniem roślin strączkowych:
1. Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasztet-z-czarnej-soi-i-kaszy-jaglanej-z-warzywami)
2. Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasta-z-ciecierzycy-i-pomidorow-suszonych)
3. Pasta z fasoli mung (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasta-z-fasoli-mung-)
4. Pomidorowe curry z ciecierzycą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pomidorowe-curry-z-ciecierzyca)
5. Warzywny pilaw z kaszy bulgur z fasolką pinto (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/warzywny-pilaw-z-kaszy-bulgur-z-fasolka-pinto)


Warzywa i owoce- to najbogatsze grupy produktów, które powinny być dodawane do każdego dania. Charakteryzują się bardzo dużą zawartością błonnika, witamin i minerałów, ale również białka. Niektóre odmiany warzyw potrafią dostarczyć takie same ilości białka, co mięso. Ważnym elementem żywienia są również grzyby, zawierające witaminę D. Proporcje ilości warzyw i owoców w diecie powinny być zachowane ze wskazaniem na znacznie większe spożycie warzyw, niż owoców.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Jarmuż

3,3g

Witaminy C, K, B6, beta- karoten, kwas foliowy, błonnik, sole mineralne, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód, cynk

Doskonały przeciwutleniacz, ma silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy

Szpinak

2,6g

Witaminy B6 i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez

Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ma właściwości antynowotworowe, zwiększa odporność i wzmacnia kości

Brokuły

3g

Witaminy B3, B5 i C, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor

Przeciwutleniający i przeciwwirusowy, oczyszcza jelita, jest naturalnym antybiotykiem, stymuluje wątrobę

Brukselka

4,7g

Witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, beta karoten, kwas foliowy

Zawiera silne przeciwutleniacze, wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego

Burak

1,8g

Witamina C, wapń, potas, magnez

Oczyszcza, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszcza wątrobę i pęcherzyk żółciowy

Awokado

2g

Witaminy B3, B5, E i K, kwas foliowy, potas

Wysoko proteinowe, wspomaga trawienie, zapobiega anemii

Banany

1g

Witaminy C, D, A, E, K, wit. z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, pektyny

Obniża ciśnienie, reguluje równowagę płynów w organizmie, wspomaga pracę serca, stawów i mięśni, regeneruje śluzówkę żołądka

Daktyle

2g

Witamina B3, beta- karoten, wapń, żelazo, magnez, potas

Uśmierza biegunki, wspomaga system oddechowy

Przykładowe przepisy z zastosowaniem warzyw i owoców:
1. Burak czerwony z pieczoną papryką (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/burak-czerwony-z-pieczona-papryka)
2. Smoothie z glonami chlorella (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/smoothie-z-glonami-chlorella)
3. Białkowy koktajl z dynią (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/bialkowy-koktajl-z-dynia)
4. Krem brokułowy ze spiruliną (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/krem-brokulowy-ze-spirulina)
5. Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/zupa-buraczano-jaglana-z-kokosowa-nuta)


Orzechy oraz nasiona- zawierają wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do zachowania dobrej kondycji oraz witalności, m.in. witaminy, minerały, aminokwasy, węglowodany i tłuszcze. Jednak należy pamiętać, że wszystkie ich właściwości są utracone, gdy ulegną zjełczeniu. Najlepiej kupować je w łupinie, bądź łusce, od sprawdzonych producentów, a także zawrócić uwagę na ich odpowiednie przechowywanie w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ich namoczenie, tak jak w przypadku roślin strączkowych spowoduje lepsze trawienie.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Migdały

20g

witamina E, kwas foliowy, wit. z grupy B, wapń, magnez, potas, cynk

wysokoproteinowy, działa uspokajająco, odżywia skórę i paznokcie

Mak niebieski

20,1g

Witaminy A, D, E, C, żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk

Działa uspokajająco i przeciwbólowo, pobudza ośrodek oddechowy, stosowany jest przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit

Siemię lniane

24,5g

witaminy E, flawonoidy, lecytyna, nienasycone kwasy tłuszczowe, związki śluzowe, białkowe, sole mineralne, cynk, magnez, żelazo

działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol nawilża skórę oraz płuca, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, leczy nieżyt żołądka, wrzody i nadkwasotę

Chia

21g

Wapń, mangan, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, witamina E

Usprawniają pracę jelit, hamują działanie wolnych rodników, regulują stężenie glukozy w organizmie, namoczone nawadniają organizm

Kokos (wiórki)

6,9g

Witamina C, kwas foliowy, magnez, cynk, potas

Dobrze nawadnia organizm, wspomaga tarczycę w wytwarzaniu energii

Nasiona konopi

25g

Zawierają wapń, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, mangan, witaminy z grupy B i witaminę E

wzmacniają kości, regenerują organizm na poziomie komórkowym, zmniejszają stany zapalne w organizmie, poprawiają trawienie i oczyszczają jelita

Sezam

23,2g

witaminy A, E, wit. z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, białko, węglowodany, proteiny i aminokwasy, sesamol i sesamolina, lecytyna

doskonały przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa dobry, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, wzmacnia kości, działa przeciwmiażdżycowo, odżywia mózg

Przykładowe przepisy z zastosowaniem orzechów i nasion:
1. Białkowe batony wegańskie (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/bialkowe-batony-weganskie)
2. Owsiana granola z nektarem kokosowym (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/owsiana-granola-z-nektarem-kokosowym)
3. Pudding chia z karobową masą, bananem i bakaliami (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pudding-chia-z-karobowa-masa-bananem-i-bakaliami)
4. Kasztanowe pralinki (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/kasztanowe-pralinki)
5. Sezamki (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/sezamki-1)


Ze względu na mnogość produktów ciężkostrawnych w diecie wegańskiej należy pamiętać, aby włączać do swojej diety również te produkty, które ułatwiają trawienie. Takimi produktami mogą być przeróżne przyprawy i świeże zioła, np. majeranek, kminek, koperek. Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe to kolejna propozycja, która wspomoże nasz układ trawienny. Warto też sięgnąć po różnego rodzaju wodorosty i glony, które nie tylko poprawią strawienie cięższych dań (np. strączkowych), ale również urozmaicą ich smak!
Niestety dieta wegańska, jak każda dieta, która wyklucza duże grupy produktów spożywczych może nieść za sobą również zagrożenia. Jednym z nich są niedobory pełnowartościowego białka, witaminy B12, czy wapnia. Oczywiście można się przed nimi ustrzec komponując dobrze zbilansowane posiłki, które będą obfitować w roślinne źródła białka oraz witamin i składników mineralnych. Warto też być ostrożnym w stosowaniu takiej diety u dzieci, które podczas aktywnego wzrostu muszą mieć zapewnione odpowiednie porcje poszczególnych składników odżywczych.
Należy pamiętać, że po wprowadzeniu diety wegańskiej najlepiej co kilka miesięcy wykonywać badania kontrolne, aby upewnić się, że ma dobry wpływ na nasz organizm. Bardzo często rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego otwiera przed nami nowe możliwości poznania produktów do tej pory omijanych. Dieta wegańska to dieta, która może wprowadzić do naszego życia więcej smaków, kolorów i zdrowia!


Bibliografia:
H.Kunachowicz, I.Nadolna, B.Przygoda, K.Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005
Zaremba M., Jaglany detoks, Wydawnictwo Pascal

dkrzew
dkrzew powiedział/a:
fajny temat -  to jest chyba podstawowe pytanie które słyszą początkujący weganie " a co z białkiem?" na szczęście jak wykazano w artykule lista produktów zawierających białko jest długa. No i nawet weganie mają swoje pełnowartościowe białko - komosa ryżowa mimo że nie jest pochodzenia odzwierzęcego zawiera komplet aminokwasów egzo i endogennych ( tak jak mięso, jaja, mleko)
cytuj odpowiedz 25.07.2016, godz. 14:24
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
przydatne informacje
cytuj odpowiedz 15.12.2016, godz. 20:41
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:50
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo interesujący artykuł.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:36

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet