• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Otwórz wyszukiwarkę
    Zamknij wyszukiwarkę
Następny
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyWiemy co jemySkąd czerpać białko w diecie wegańskiej?
Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?
18 / 07 / 2016

Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?

Magdalena Nagler - foodmania

Bardzo popularna dieta wegańska zyskując coraz większe rzesze zwolenników niesie za sobą też wiele pytań. Są to zazwyczaj pytania o ilość spożywanego białka oraz składników mineralnych. Weganizm to styl życia, którego jednym z filarów jest dieta niezawierająca nie tylko mięsa, ale również produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jajek, jogurtów, mleka, miodu.
Powszechny trend na zdrowy tryb życia mocno ogranicza spożycie mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać, że wykluczając te grupy produktów przede wszystkim trzeba zapewnić organizmowi inne ich źródła. Można wyróżnić kilka podstawowych grup pokarmowych, na których opiera się dieta wegańska, są to: pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona

Pełne ziarna zbóż- to nieprzetworzone ziarna zbóż, które zwierają okrywę owocowo- nasienną (łuskę, zarodek i wewnętrzną część ziarna). Łuska, to zewnętrzna okrywa nasienna, zawierająca błonnik, minerały (takie jak żelazo, cynk, czy fosfor), czy witaminy z grupy B. Zarodek jest z kolei bogaty w tłuszcze, białka oraz witaminy A i E. Najbardziej odżywczą częścią pełnego ziarna zboża jest jego wewnętrzna część, na którą składa się skrobia i białko. Pełne ziarna zbóż składają się z ziaren, które są przetwarzane (rozdrabniane, mielone, wytłaczane) jednak zachowują takie same proporcje każdego elementu składowego oraz wszystkie prozdrowotne właściwości. Pełne ziarna zbóż to między innymi brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, czy owies. Spotkać się też możemy z produktami pełnoziarnistymi, które wytwarzane są z pełnych ziaren zbóż, jednak finalnie przyjmują inną formę, niż ziarna, np. płatki, makarony. Poniżej zostało wymienionych kilka przykładowych zbóż, które warto włączyć do diety wegańskiej wraz z ich prozdrowotnymi właściwościami.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Kasza jaglana

10,5g

witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, selen

Działa oczyszczająco, przeciwnowotworowo, odkwasza organizm, usuwa śluz, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych i kości

Płatki owsiane

11,9g

magnez, żelazo, witamina B6, B1, kwas pantotenowy

Zawierają substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci

Kasza gryczana

12,6g

witaminy – B1, B2, B6, PP, żelazo, potas, krzem, wapń i cynk, witamina E

Odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi, nie zawiera glutenu, pomaga w niedokrwistości krwi

Ryż brązowy

7,1g

witaminy B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez

Działa uspokajająco, poprawia nastrój i dodaje energii

Komosa ryżowa

13,8g

witamina B3, wapń, magnez, potas

Bezglutenowa, wysokoproteinowa, bardzo bogata w wapń, ma właściwości przeciwwirusowe

Amarantus

18,8g

wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, witaminy z grupy B

Lekkostrawne, a jednocześnie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, cenne źródło białka, pomaga w redukowaniu niedoborów wapnia oraz w walce z anemią

Przykładowe przepisy z zastosowaniem zbóż:
1. Chlebek jaglany (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/chlebek-jaglany)
2. Gryczane placuszki z burakiem i jarmużem (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/gryczane-placuszki-z-burakiem-i-jarmuzem)
3. Wegański kokosowy jagielnik z czekoladową polewą z konopi (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/weganski-kokosowy-jagielnik-z-czekoladowa-polewa-z-konopi)
4. Dyniowe kotlety jaglane z czarną komosą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/dyniowe-kotlety-jaglane-z-czarna-komosa)
5. Kasza jaglana na śniadanie (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/kasza-jaglana-na-sniadanie)


Rośliny strączkowe- to rośliny z rodziny bobowatych, o dużych nasionach. Ze względu na bardzo wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka stanowią jeden filarów diety wegańskiej. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko białko, ale również węglowodany i tłuszcze, ponadto są bogatym źródłem witamin z grupy B i enzymów. Aby ułatwić organizmowi ich trawienie przed spożyciem najlepiej je namoczyć, a następnie ugotować nawet przez godzinę. Kiełkowanie to również świetny sposób, aby sprawić, by były bardziej strawne. Poprzez kiełkowanie zawarte w nich białko rozkłada się na aminokwasy, a skrobia i trójsacharydy na cukry proste.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Ciecierzyca

22g

beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, mangan

Wspomaga nerki i oczyszcza układ trawienny

Soczewica zielona

26g

kwas foliowy, witamina A, potas, wapń, żelazo, magnez

Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy, ma niski indeks glikemiczny

Groch

23,8g

witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń

Pomaga zapobiegać zespołowi jelita drażliwego, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego we krwi

Soja

34,3g

witaminy A, C, K i B3, wapń, magnez, potas

Obniża cholesterol, równoważy hormony

Fasolka mung

24g

witaminy z grupy B, mangan, magnez, fosfor, żelazo, miedź

Korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega nowotworom i chorobom serca

Przykładowe przepisy z zastosowaniem roślin strączkowych:
1. Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasztet-z-czarnej-soi-i-kaszy-jaglanej-z-warzywami)
2. Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasta-z-ciecierzycy-i-pomidorow-suszonych)
3. Pasta z fasoli mung (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pasta-z-fasoli-mung-)
4. Pomidorowe curry z ciecierzycą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pomidorowe-curry-z-ciecierzyca)
5. Warzywny pilaw z kaszy bulgur z fasolką pinto (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/warzywny-pilaw-z-kaszy-bulgur-z-fasolka-pinto)


Warzywa i owoce- to najbogatsze grupy produktów, które powinny być dodawane do każdego dania. Charakteryzują się bardzo dużą zawartością błonnika, witamin i minerałów, ale również białka. Niektóre odmiany warzyw potrafią dostarczyć takie same ilości białka, co mięso. Ważnym elementem żywienia są również grzyby, zawierające witaminę D. Proporcje ilości warzyw i owoców w diecie powinny być zachowane ze wskazaniem na znacznie większe spożycie warzyw, niż owoców.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Jarmuż

3,3g

Witaminy C, K, B6, beta- karoten, kwas foliowy, błonnik, sole mineralne, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód, cynk

Doskonały przeciwutleniacz, ma silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy

Szpinak

2,6g

Witaminy B6 i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez

Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ma właściwości antynowotworowe, zwiększa odporność i wzmacnia kości

Brokuły

3g

Witaminy B3, B5 i C, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor

Przeciwutleniający i przeciwwirusowy, oczyszcza jelita, jest naturalnym antybiotykiem, stymuluje wątrobę

Brukselka

4,7g

Witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, beta karoten, kwas foliowy

Zawiera silne przeciwutleniacze, wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego

Burak

1,8g

Witamina C, wapń, potas, magnez

Oczyszcza, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszcza wątrobę i pęcherzyk żółciowy

Awokado

2g

Witaminy B3, B5, E i K, kwas foliowy, potas

Wysoko proteinowe, wspomaga trawienie, zapobiega anemii

Banany

1g

Witaminy C, D, A, E, K, wit. z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, pektyny

Obniża ciśnienie, reguluje równowagę płynów w organizmie, wspomaga pracę serca, stawów i mięśni, regeneruje śluzówkę żołądka

Daktyle

2g

Witamina B3, beta- karoten, wapń, żelazo, magnez, potas

Uśmierza biegunki, wspomaga system oddechowy

Przykładowe przepisy z zastosowaniem warzyw i owoców:
1. Burak czerwony z pieczoną papryką (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/burak-czerwony-z-pieczona-papryka)
2. Smoothie z glonami chlorella (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/smoothie-z-glonami-chlorella)
3. Białkowy koktajl z dynią (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/bialkowy-koktajl-z-dynia)
4. Krem brokułowy ze spiruliną (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/krem-brokulowy-ze-spirulina)
5. Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/zupa-buraczano-jaglana-z-kokosowa-nuta)


Orzechy oraz nasiona- zawierają wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do zachowania dobrej kondycji oraz witalności, m.in. witaminy, minerały, aminokwasy, węglowodany i tłuszcze. Jednak należy pamiętać, że wszystkie ich właściwości są utracone, gdy ulegną zjełczeniu. Najlepiej kupować je w łupinie, bądź łusce, od sprawdzonych producentów, a także zawrócić uwagę na ich odpowiednie przechowywanie w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ich namoczenie, tak jak w przypadku roślin strączkowych spowoduje lepsze trawienie.

Produkt

Ilość białka na 100g produktu

Składniki odżywcze

Właściwości prozdrowotne

Migdały

20g

witamina E, kwas foliowy, wit. z grupy B, wapń, magnez, potas, cynk

wysokoproteinowy, działa uspokajająco, odżywia skórę i paznokcie

Mak niebieski

20,1g

Witaminy A, D, E, C, żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk

Działa uspokajająco i przeciwbólowo, pobudza ośrodek oddechowy, stosowany jest przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit

Siemię lniane

24,5g

witaminy E, flawonoidy, lecytyna, nienasycone kwasy tłuszczowe, związki śluzowe, białkowe, sole mineralne, cynk, magnez, żelazo

działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol nawilża skórę oraz płuca, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, leczy nieżyt żołądka, wrzody i nadkwasotę

Chia

21g

Wapń, mangan, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, witamina E

Usprawniają pracę jelit, hamują działanie wolnych rodników, regulują stężenie glukozy w organizmie, namoczone nawadniają organizm

Kokos (wiórki)

6,9g

Witamina C, kwas foliowy, magnez, cynk, potas

Dobrze nawadnia organizm, wspomaga tarczycę w wytwarzaniu energii

Nasiona konopi

25g

Zawierają wapń, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, mangan, witaminy z grupy B i witaminę E

wzmacniają kości, regenerują organizm na poziomie komórkowym, zmniejszają stany zapalne w organizmie, poprawiają trawienie i oczyszczają jelita

Sezam

23,2g

witaminy A, E, wit. z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, białko, węglowodany, proteiny i aminokwasy, sesamol i sesamolina, lecytyna

doskonały przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa dobry, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, wzmacnia kości, działa przeciwmiażdżycowo, odżywia mózg

Przykładowe przepisy z zastosowaniem orzechów i nasion:
1. Białkowe batony wegańskie (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/bialkowe-batony-weganskie)
2. Owsiana granola z nektarem kokosowym (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/owsiana-granola-z-nektarem-kokosowym)
3. Pudding chia z karobową masą, bananem i bakaliami (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pudding-chia-z-karobowa-masa-bananem-i-bakaliami)
4. Kasztanowe pralinki (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/kasztanowe-pralinki)
5. Sezamki (http://gotujwstylueko.pl/przepisy/sezamki-1)


Ze względu na mnogość produktów ciężkostrawnych w diecie wegańskiej należy pamiętać, aby włączać do swojej diety również te produkty, które ułatwiają trawienie. Takimi produktami mogą być przeróżne przyprawy i świeże zioła, np. majeranek, kminek, koperek. Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe to kolejna propozycja, która wspomoże nasz układ trawienny. Warto też sięgnąć po różnego rodzaju wodorosty i glony, które nie tylko poprawią strawienie cięższych dań (np. strączkowych), ale również urozmaicą ich smak!
Niestety dieta wegańska, jak każda dieta, która wyklucza duże grupy produktów spożywczych może nieść za sobą również zagrożenia. Jednym z nich są niedobory pełnowartościowego białka, witaminy B12, czy wapnia. Oczywiście można się przed nimi ustrzec komponując dobrze zbilansowane posiłki, które będą obfitować w roślinne źródła białka oraz witamin i składników mineralnych. Warto też być ostrożnym w stosowaniu takiej diety u dzieci, które podczas aktywnego wzrostu muszą mieć zapewnione odpowiednie porcje poszczególnych składników odżywczych.
Należy pamiętać, że po wprowadzeniu diety wegańskiej najlepiej co kilka miesięcy wykonywać badania kontrolne, aby upewnić się, że ma dobry wpływ na nasz organizm. Bardzo często rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego otwiera przed nami nowe możliwości poznania produktów do tej pory omijanych. Dieta wegańska to dieta, która może wprowadzić do naszego życia więcej smaków, kolorów i zdrowia!


Bibliografia:
H.Kunachowicz, I.Nadolna, B.Przygoda, K.Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005
Zaremba M., Jaglany detoks, Wydawnictwo Pascal

dkrzew
dkrzew powiedział/a:
fajny temat -  to jest chyba podstawowe pytanie które słyszą początkujący weganie " a co z białkiem?" na szczęście jak wykazano w artykule lista produktów zawierających białko jest długa. No i nawet weganie mają swoje pełnowartościowe białko - komosa ryżowa mimo że nie jest pochodzenia odzwierzęcego zawiera komplet aminokwasów egzo i endogennych ( tak jak mięso, jaja, mleko)
cytuj odpowiedz 25.07.2016, godz. 14:24
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
przydatne informacje
cytuj odpowiedz 15.12.2016, godz. 20:41
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:50

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 106705 Renixx Renixx
  • 96199 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 66351 dorotaDS dorotaDS
  • 59718 paulina2157 paulina2157
  • 58835 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 55428 foodmania foodmania
  • 48924 Na widelcu Na widelcu
  • 47366 Stokrotka Stokrotka
  • 43464 opuncja123 opuncja123
  • 40807 gosia56 gosia56
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

wegeweda
10 7 40 min
Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

Barbara Strużyna
10 7 10 min
Zielone knedle jaglane

Zielone knedle jaglane

foodmania
8 4 90 min
Krem buraczano-jaglany

Krem buraczano-jaglany

Barbara Strużyna
7 5 60 min
Kremowa, biała zupa z fenkułu z nasionami czarnuszki

Kremowa, biała zupa z fenkułu z nasionami czarnuszki

Dorota Woźniak - Twins Pot
10 10 45 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Strona główna
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły
    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności
    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Kontakt
  • FAQ / pomoc
  • Regulamin i polityka prywatności
  • Polityka plików cookie
Serwis wykreowała elastika
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).