Sernik pistacjowy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciastka kruche - 160 g
masło do stopienia - 100 g
pistacje - 50 g
Masa serowa:
twaróg zmielony (albo mielimy trzy razy twaróg klinek) - 900 g
cukier trzcinowy brązowy - 150 g
krem pistacjowy - 180 g
kwaśna śmietana - 115 g
gęsta śmietana - 60 ml
jaja - 4 szt.
skrobia ziemniaczana - 1 i 1/2 łyżki
Polewa:
biała czekolada - 120 g
gęsta śmietana słodka 36% - 60 ml
krem pistacjowy - 50 g
Ozdoby:
pistacje - 50 g
kwiaty jadalne lub owoce
Sposób przygotowania:
Ciastka i pistacje miksujemy razem. Masło topimy i dodajemy je do ciastkowej masy, miksujemy. Na wyłożony papierem spód wykładamy masę i ugniatamy tworząc równą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku 160 stopni 7-8 minut. Wciągamy.
Twaróg miksujemy w misie robota. Dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy krem pistacjowy, miksujemy, dodajemy jajka i po każdym chwilkę miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy, dodajemy gęstą i kwaśną śmietanę i skrobię, miksujemy. Wylewamy dość rzadką masę na przygotowany spód. Formę obtaczamy folią aluminiową tak, aby nie dostała się do niej woda. Wkładamy do większego naczynia (garnka lub metalowej misy). Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości formy (wodę wlewamy do naczynia, nie do masy twarogowej, forma otulona folią aluminiową ma być zanurzona w wodzie).
Do małego rondelka zanurzonego w większym z gorącą wodą wkładamy kostki czekolady i wlewamy śmietanę, mieszamy (pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści), gdy się rozpuszczą dodajemy krem pistacjowy, mieszamy do połączenia składników.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.