
Kopytka z batatów dla dzieci

Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orkisz
Składniki:
jajko - 1 szt.
skrobia z tapioki - 2 łyżki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Następnie je obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (można też zmiksować lub dobrze rozetrzeć widelcem).
Potem do rozdrobionych batatów dodajemy pozostałe składniki tj jajko, sól, mąki.
Zaraz potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wycinamy kopytka za pomocą foremek do ciastek.
Potem wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu kiedy wypłyną gotujemy 2-3 minuty.
Finalnie podajemy z masłem, albo tłuszczem ze skwarkami czy oprószone cynamonem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.