Tofu
szpinakotRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): chińska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, soja, strączkowe, sezam
Składniki:
przyprawa chińska 5 smaków trochę
tofu naturalne lub wędzone kostka
sos sojowy (możesz wybrać bezglutenowy Tamari)
imbir tarty lub mielony
miód - 1 łyżka
mąka ziemniaczana lub amarantowa łyżeczka
duża cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
sezam garść
Dodatkowe informacje:
Nie zawsze mamy czas i wszystkie składniki, by móc zbliżyć się do ideału kuchni z dalekich zakątków świata, ale to nie znaczy, że powinniśmy odmawiać sobie przyjemności zakosztowania orientu choćby na skróty. :)Sposób przygotowania:
A sama marynata to połączenie oleju z sosem sojowym 1:1 w ilości takiej, by zakryło pokrojone w kostkę tofu, do nich dodajemy miód (można zastąpić np. syropem z agawy), przeciśnięte na prasce ząbki czosnku i imbir, można także dodać pieprz i ostrą paprykę, jeśli lubimy pikantniej.
Tofu powinno spędzić w marynacie przynajmniej 30 minut, optymalnie dać mu 2 godziny, a najlepsze będzie, jeśli odleży jeszcze dłużej w lodówce.
To też dobry czas, by przygotować warzywa towarzyszące daniu - u mnie brokuły na parze, które zawsze dobrze pasują do kuchni chińskiej.
Podajemy z ryżem i warzywami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.