Wegańska grochówka
szpinakotRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, soja, strączkowe, pszenica
Składniki:
marchew - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
bulion warzywny - 1/2 litra
majeranek - 5 łyżek
liść laurowy kilka listków
wędzona papryka w proszku - 2 łyżki
oliwa z oliwek lub inny olej - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Wegetarianie i weganie często z sentymentem wspominają znane z dzieciństwa smaki. Bardzo wiele z nich można z sukcesem odtworzyć, a jednym ze sposobów uzyskiwania głębokiego, "mięsnego" smaku jest wędzona papryka w proszku. Warto ją zdobyć chociażby dla tej zupy.Sposób przygotowania:
Zupę można (a nawet warto) zagęścić używając blendera - odlewamy kubek i blendujemy jego zawartość, wlewamy z powrotem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.