Makaron soba z wodorostami i szparagami
szpinakotRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: strączkowe, sezam, grzyby
Składniki:
szparagi pęk
grzyby - pieczarki albo wcześniej namoczone dowolne
wodorosty wakame kilka
prażony sezam
odrobina octu (ryżowego, jabłkowego) - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli gotujemy go krótko we wrzątku i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać gotowanie.
Mniej więcej po minucie czy dwóch skraplamy je odrobiną octu. To opcjonalny krok, ale ciekawie pogłębia smak azjatyckich potraw.
Polewamy wszystko sosem sojowym lub tamari. Pieczarki najpewniej puściły już wodę, w której pozwalamy się podusić warzywom aż zmiękną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.