![Japońska sałatka Namasu z krewetkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-03/16225-photo-main.jpg)
Japońska sałatka Namasu z krewetkami
![](/cache/a32x32/files/artykuly/primefrost.png)
Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: strączkowe, sezam, ryba i owoce morza
Składniki:
Ogórki szklarniowe - 2 szt.
Prażony sezam - 2 łyżeczki
Ocet ryżowy - 0,4 szklanki
Cukier - do smaku
Sól - do smaku
Sos sojowy - do smaku
Dodatkowe informacje:
Namasu oznacza „surowy ocet” i odnosi się do japońskich sałatek z surowych warzyw z dodatkiem octu ryżowego. Sałatka Namasu podawana jest na zimno i może być wykonana z różnych warzyw, w tym ogórka, marchewki lub selera. Namasu ma świeży, czysty smak, dzięki połączeniu octu ze szczyptą cukru. Dla uwydatnienia smaku dodać można do niej prażonego sezamu.Sposób przygotowania:
Do małej miseczki wlać ocet ryżowy i wymieszać z cukrem, dodać też resztę imbiru i wymieszać, a następnie połączyć z ogórkami i krewetkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.