Kwiatowa sałatka z krewetkami
PrimefrostRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, soja, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
Płatki bratków jadalnych - 1 garść
Mrożone mango krojone w kostkę - 50 g
Sok z cytryny - 0,5 szt.
Brązowy cukier - 2 łyżki
Masło - 2 łyżki
Liści rukoli - 1 garść
Obrane pistacje - 2 łyżki
Truskawki - 8 szt.
Kolorowy, świeżo mielony pieprz - do smaku
Dodatkowe informacje:
Iście wiosenna, kwiatowa sałatka. Tym razem krewetkom BIO towarzyszą kwiaty jadalne, które nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale też doskonale smakują. Jadalne bratki mają słodki, nieco cierpki smak i idealnie komponują się z sałatkami z dodatkiem owoców. Jadalne kwiaty są dla nas dość niecodziennym dodatkiem do dań w polskiej kuchni (podobnie zresztą jak krewetki.Sposób przygotowania:
Skrapiamy całość sokiem z połówki cytryny i dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i brązowy cukier.
Całość smażymy około 5-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na 2 talerzach rozkładamy rukolę i truskawki pokrojone na cząstki i polewamy sosem z patelni. Następnie układamy na talerzach krewetki i mango. Całość posypujemy pistacjami i płatkami bratków, a na koniec świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.