Portugalskie rissoles z krewetkami
PrimefrostRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
Cebula cała - 1 szt.
Cebula pokrojona w kostkę - 1 szt.
Pietruszka - 1 pęk
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przecier pomidorowy - 2 łyżki
Sól - do smaku
Woda do ciasta - 1 szklanka
Mleko do ciasta - 1 szklanka
Mąka do ciasta - 2 szklanki
Masło do ciasta - 2 łyżki
Jajka - 2 szt.
Bułka tarta - trochę
Dodatkowe informacje:
Rissoles to pyszne danie dla fanów krokietów i pierogów, wypełnione farszem na bazie krewetek. Przysmak prosto z Portugalii doskonały jako przystawka i przekąska na przyjęcia lub lunch. Co ciekawe w Portugalii jest to tradycyjne danie na Boże Narodzenie.Sposób przygotowania:
Do rondla wlać wodę, dodać masło i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Ciągle mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wyłączyć ogień, położyć ciasto na stole i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Zagnieść ciasto rękoma i odstawić.
Krewetki BIO rozmrozić i obrać z ogonków. Następnie ugotować w rondelku z wodą z garścią siekanej pietruszki, nieobraną cebulą i szczyptą soli. Gdy krewetki są ugotowane, należy je odcedzić i ostudzić. Ostudzone krewetki posiekać i wymieszać w naczynku z natką pietruszki.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor na patelni na oliwie z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać posiekane krewetki z pietruszką. Całość dusić chwilę, a następnie odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać jajka widelcem. Pierożki zanurzać w ubitym jajku i panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej we frytkownicy. Gdy olej się rozgrzeje, smażyć pierożki na złoty kolor. Po usmażeniu położyć je na talerzu z chłonnym papierem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.