Sałatkowa Królowa czyli roszponka i inne zielenie sypane orzechem
mohoyogaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, orzechy wszystkie
Składniki:
awokado - 2 szt.
ogórek zielony - 2 szt.
gruszka - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
orzechy włoskie - 100 dag
słonecznik - 200 dag
feta ( ser z mleka owczego i koziego ) - 1 kostka
oliwa z oliwek (vergin + eko) - 1 kieliszek
Dodatkowe informacje:
Soli nie polecam w towarzystwie fety, tym bardziej sosów i innych dipów w towarzystwie tego, co natura nam dała.Co surowe, jest genialne.
Sposób przygotowania:
Zupełnie tak, jakby samo ułożenie było collażem artystycznym dającym się smakować tu i teraz.
Wykładamy obrane awokado i ogórek, umytą roszponkę, pokrojoną cebulę i nieobraną gruszkę.
Brokuł rozdrobniony (gotujemy na parze 3 minuty).
Słonecznik i orzech włoski uprażone i cieplutkie niech pozostaną na patelni.
Feta, w lodówce.
Oliwa z oliwek może jak najbardziej być w oryginalnym opakowaniu,
ja lubię oglądać jej zielonkawy kolor w kieliszku.
I zaczynamy zabawę ze smakiem.
Rozkładamy roszponkę niczym mięciutką kołderkę i układamy na niej: ogórek, awokado, gruszkę, cebulę, po bokach brokuł, na środku feta, w plastrze, lub jak widzimy w kosteczkach.
Posypujemy cieplutkim słonecznikiem i orzechem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.