SERNIK WANILIOWY z masłem migdałowym i orzechami nerkowca
mohoyogaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, soja, owies, nabiał krowi
Składniki:
Serek mascarpone - 250 g
Mleczko w tubce waniliowe lub śmietankowe - 150g - 1 tubka
Budyń waniliowy - Amylon :) - 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
Cukier z wanilią - Amylon :) - 1 opakowanie
Jajka - 5 szt.
Orzechy nerkowca - BioPlanet - 50 g
Ekstrakt z wanilii dla pragnących mocniejszego aromatu -
Laski cynamonu do ozdoby - 4 szczypty
Śmietanka 18% - 200 g
Trzcinowy cukier waniliowy - 6 łyżeczek
Ciasteczka owsiane z czekoladą - 1 opakowanie
Masło migdałowe - 3-4 łyżki
Sposób przygotowania:
Układamy na blaszce.
Następnie zajmujemy się masą serową.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Twaróg mieszamy razem z serem mascarpone, z mąką ziemniaczaną, budyniem, jajkami, mleczkiem w tubce, cukrem waniliowym.
Robimy to powoli, dokładamy po kolei, bez pospiechu.
Dobrze jest wcześniej wyjąć twaróg z lodówki, tym bardziej mascarpone.
Miksować , aż masa będzie gładka.
Tudzież jak ja ugniatać tłuczkiem.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 75 minut. Wysuwamy ciasto i nakładamy śmietankę wymieszaną z 6 łyżeczkami cukru pudru trzcinowego. Pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez 15 minut.
Po wyciągnięciu z pieca posypujemy drobno posiekanymi orzechami nerkowca.
Jak sernik wystygnie układamy laski cynamonu i posypujemy cynamonem.
Najlepiej ostudzić, schować do lodówki i jeść następnego dnia.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.