![Złoto Inków, łosoś i sałata czyli quinoa biała z dodatkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2017-10/10381-photo-main.jpg)
Złoto Inków, łosoś i sałata czyli quinoa biała z dodatkami
![](/cache/a32x32/files/users/1067-avatar-1918728750.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, sałatki
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: Szef Kuchni - II etap, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, ryba i owoce morza
Składniki:
Mieszkanka sałat - tak, żeby przykryć warstwę komosy trochę
Kiełki słonecznika - tak, żeby położyć je jako kolejną warstwę trochę
Ogórek zielony - 2 szt.
Słonecznik - ziarna, posypane niczym kołderka po powstałej warstwie trochę
Oliwa z oliwek i olej rzepakowy kilka
Ser manouri i oliwki - opcjonalnie, choć komosa z oliwkami jest kwintesencją !!!
Dodatkowe informacje:
Jeśli ktoś uwielbia ser manouri to polecam dodać !!! Idealnie pasuje do komosy ryżowej i potęguje łososiowy smak :)Oliwki ... opcjonalnie, o te pytam ponieważ odkryłam, że zbyt dużej ilości ludzi w naszej kulturze spędzają sen z powiek ;)
Ja uwielbiam.
Sałatkę pozwalamy wymieszać smakoszowi i zaskoczyć go komosą.
Cudownie smakuje z łososiem.
Sposób przygotowania:
1. Ugotować Quinoę Białą (wcześniej ją przepłukując kilkakrotnie) i ostudzić, a następnie ułożyć niczym kołderkę w miseczkach, gdzie przygotowujemy sałatkę.
2. Kolejna warstwa to miks sałat. Jak lubicie, co lubicie -polecam masłową pomieszać z roszponką.
3. Ogórek zielony, w plasterki pokrojony
4. Czwarta warstwa to kiełki słonecznika.
5. Kładziemy plastry łososia.
6. Posypujemy słonecznikiem.
Kto lubi kroi na kawałki manouri i dodaje 4-5 oliwek na talerzyk.
7. Polewamy oliwą z oliwek i olejem rzepakowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.