Wegeburgery wegewołowe wegańskie i bezglutenowe z pysznej vegańskiej wołowiny
Katarzyna MalewskaRodzaj posiłku: danie główne, z grilla
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, soja, strączkowe, drożdże, grzyby, owies
Składniki:
soczewica zielona - 150 g
pieczarki świeże - 400 g
burak ugotowany (średni) - 1,5 szt.
płatki drożdżowe bezglutenowe - 4 łyżki
cebula (duża) - 2 szt.
sos sojowy bezglutenowy - 2 łyżki
mąka migdałowa - 2 łyżki
papryka wędzona - do smaku
skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
WEGEBURGERY:
bułki bezglutenowe (lub mieszanka na bułki bezglutenowe) - 6 szt.
kotlety z wegewołowiny - 6 szt.
sałata rzymska liście - 6 szt.
cebula - 1 szt.
pomidor (grube plastry) - 6 szt.
bezglutenowa musztarda z curry - 6 łyżek
opcjonalnie inne dodatki takie, jak ananas plastry, ketchup, ulubiony sos trochę
Dodatkowe informacje:
Mielone wegańskie z przepisu pachnie i smakuje bardzo podobnie do prawdziwego mięsa, można zrobić więcej i np. zamrozić i wykorzystać później do różnych dań, których bazą jest zwykle mięso mielone, np. lasagne, klopsiki czy pieczenie. Idealnie sprawdzi wie w roli hamburgerów. Wystarczy uformować i usmażyć lub zgrillować kotlety aż zbrązowieją.Sposób przygotowania:
Soczewicę wrzuć do garnka, zalej wodą tak, aby była przykryta ok. 3 cm, wstaw na kuchenkę i zagotuj. Gotuj niezbyt długo, soczewica musi być półtwarda. Wrzuć na sito, przelej wodą i pozostaw do ostygnięcia.
Obierz pieczarki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa na grubych oczkach, odciśnij nadmiar wody używając ręcznika papierowego.
Ugotowane buraki i jedną obraną (surową) cebulę zmiel w blenderze na purée lub zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij porządnie z nich płyn używając ręcznika papierowego, im bardziej suche, tym lepiej. Drugą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Ostudzoną soczewicę przepuść do dużej miski przez maszynkę do mielenia mięsa na najgrubszych oczkach. Do zmielonej soczewicy dodaj purée z buraków z cebulą, posiekaną w kostkę cebulę, zmielone pieczarki, płatki drożdżowe, sos sojowy, mąkę migdałową, paprykę wędzoną, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - możesz dodać więcej skrobi ziemniaczanej.
Soczewicę wrzuć do garnka, zalej wodą tak, aby była przykryta ok. 3 cm, wstaw na kuchenkę i zagotuj. Gotuj niezbyt długo, soczewica musi być półtwarda. Wrzuć na sito, przelej wodą i pozostaw do ostygnięcia.
Obierz pieczarki, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa na grubych oczkach, odciśnij nadmiar wody używając ręcznika papierowego.
Ugotowane buraki i jedną obraną (surową) cebulę zmiel w blenderze na purée lub zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij porządnie z nich płyn używając ręcznika papierowego, im bardziej suche, tym lepiej. Drugą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Ostudzoną soczewicę przepuść do dużej miski przez maszynkę do mielenia mięsa na najgrubszych oczkach. Do zmielonej soczewicy dodaj purée z buraków z cebulą, posiekaną w kostkę cebulę, zmielone pieczarki, płatki drożdżowe, sos sojowy, mąkę migdałową, paprykę wędzoną, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - możesz dodać więcej skrobi ziemniaczanej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.