Ogórki po Kartusku mojej Mamy
Katarzyna MalewskaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Składniki:
woda - 1 litr
ocet - 3/4 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
sól himalajska - 1 łyżka
pozostałe składniki
ogórki gruntowe - 3 kg
koszyki dojrzałego kopru - 6
gorczyca - 6 łyżeczek
ziele angielskie ziarno - 18 szt.
listek laurowy - 6 szt.
pieprz czarny ziarnisty - 3 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Ogórki kartuskie są bardzo popularne nad morzem, w pozostałej części raczej nazywane konserwowymi. Przepis stworzyła moja Mama zainspirowana "kupnymi" ogórkami. Są o niebo lepsze i żadna rodzinna impreza się bez nich nie odbędzie.Sposób przygotowania:
Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.