Złote mleko
Katarzyna MalewskaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie
Składniki:
woda - 6 łyżek szklanek
kurkuma sproszkowana - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Do smaku możemy dodać miodu ale, żeby nie pozbawić go cennych właściwości nie wolno dodawać go do wrzątku, poczekajmy więc, aż złote mleko stanie się letnie.Papkę, którą dodajemy do mleka możemy przygotować "na zapas", w tym celu dodajemy 1/4 szklanki kurkumy do 1 szklanki i gotujemy do zgęstnienia. Papkę możemy przechowywać do 2 tyg. w lodówce, a później dodawać po Łyżce do gorącego mleka.
Napój rozgrzewajacy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.