El Hanina - Saudyjski deser
Katarzyna MalewskaRodzaj posiłku: desery, jednogarnkowe, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): arabska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
daktyle bez pestek - 1 garść
masło - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Przepis otrzymałam od producenta daktyli bio podczas spotkania na targach żywności ekologicznej i jest jednym z kilku, które wypróbowałam.Ten pyszny i naturalny deser pochodzi z regionu El Qasim w Arabii Saudyjskiej, serwowany jest w Iftar podczas świętego miesiąca Ramadanu, jest źródłem energii. Saudyjczycy mają zwyczaj rozpoczynać posiłek deserem z kawą arabicą, bądź mlekiem.
W oryginalnym przepisie używa się świeżych daktyli. Jeśli używamy suszonych, trzeba je zblendować lub wcześniej namoczyć.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.