Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyWafelek2601Komentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Owsianko-jęczmienianka bez gotowania
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Fajny pomysł na śniadanie
12.08.2014, godz. 12:27
Przepis: Owsianka bez gotowania z melonem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pięknie podana
12.08.2014, godz. 12:26
Przepis: Grzanki z awokado i serem brie
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Wyglądają przepysznie
12.08.2014, godz. 12:26
Przepis: Sałatka z kapusty z fasolką szparagową
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Smaczna i zdrowa
12.08.2014, godz. 12:25
Przepis: Kompot rabarbarowo-jabłkowy
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo dobry
12.08.2014, godz. 12:25
Przepis: Wegetariańska pizza hawajska
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszna jest ta pizza
12.08.2014, godz. 12:08
Przepis: Omlet z musztardą Dijon i ziołami prowansalskimi
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo apetyczny
12.08.2014, godz. 12:08
Przepis: Zupa kapuściana z ryżem i wieprzowiną
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszna zupka
12.08.2014, godz. 12:07
Przepis: Smoothie pomarańcza-pietruszka-seler
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Smaczne i zdrowe
12.08.2014, godz. 12:06
Przepis: Budyń malinowy na syropie
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszny jest taki domowy budyń
12.08.2014, godz. 12:06
Przepis: Makaron z cukinią i pomidorami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszny obiad
12.08.2014, godz. 12:05
Przepis: Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Z chęcią wykorzystam przepis
12.08.2014, godz. 12:04
Przepis: Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Takie spaghetti uwiebiam
12.08.2014, godz. 12:04
Przepis: Krem z cukinii z makaronem ryżowym
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszny przepis
12.08.2014, godz. 12:03
Przepis: Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Taki barszcz z chęcią zjem
12.08.2014, godz. 12:02
Przepis: Sałatka z czarnej fasoli i cukinii
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Wygląda przepysznie
12.08.2014, godz. 12:02
Przepis: Sałatka z kurczakiem i fasolą
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Zapowiada się super
24.06.2014, godz. 12:38
Przepis: Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
To coś dla mnie
24.06.2014, godz. 12:38
Przepis: Sałatka z wątróbką
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo apetyczne połączenie
24.06.2014, godz. 12:37
Przepis: Makaron z wątróbką
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszne danie
24.06.2014, godz. 12:37
Przepis: Kasza z boczniakami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszne danie
23.06.2014, godz. 13:22
Przepis: Szybki pilaw z cielęciną
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszności
23.06.2014, godz. 13:22
Przepis: Owsianka z musem z ananasa i mango
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
To jest pyszne
23.06.2014, godz. 13:21
Przepis: Tarta kakaowa z gruszką
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Palce lizać
23.06.2014, godz. 13:21
Przepis: Sałatka z soczewicą
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo interesujący przepis
23.06.2014, godz. 13:21
Przepis: Łosoś w sosie brokułowym
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Moje smaki
23.06.2014, godz. 13:20
Przepis: Banany pod kołderką
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
W sam raz dla mnie
23.06.2014, godz. 13:20
Przepis: Miodowy łosoś
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo zachęcająco wygląda
23.06.2014, godz. 13:20
Przepis: Świeży sok buraczkowy
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Smaczny i zdrowy
20.06.2014, godz. 08:41
Przepis: Surówka z pekinki i tartej marchewki
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo dobra
20.06.2014, godz. 08:41
Przepis: Pieczone talarki ziemniaków
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszne, też często robię
20.06.2014, godz. 08:41
Przepis: Pizza na bogato
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo lubię domową pizzę
20.06.2014, godz. 08:40
Przepis: Kapusta gotowana z kurczakiem i ziołami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszności
20.06.2014, godz. 08:40
Przepis: Jajka sadzone na maśle klarowanym
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Super śniadanko
20.06.2014, godz. 08:40
Przepis: Budyń waniliowy
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszny deser
20.06.2014, godz. 08:39
Przepis: Zupa z pora
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Moja ulubiona
20.06.2014, godz. 08:39
Przepis: Bułeczki z płatkami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo dobre
20.06.2014, godz. 08:39
Przepis: Chleb orkiszowy razowy
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Z chęcią wypróbuję
20.06.2014, godz. 08:39
Przepis: Pasta jajeczna z soczewicą
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Uwielbiam
20.06.2014, godz. 08:38
Przepis: Krupnik z wędzonego łososia z ryżem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Ciekawi mnie ta zupka
20.06.2014, godz. 08:38
Przepis: Jajecznica z czosnkiem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Uwielbiam dodatek czosnku w potrawach
20.06.2014, godz. 08:37
Przepis: Omlet z warzywami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszności
20.06.2014, godz. 08:37
Przepis: Surówka z buraka
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Często robię takie surówki
20.06.2014, godz. 08:37
Przepis: Muffinki waniliowe z makiem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Pyszny deser
20.06.2014, godz. 08:36
Przepis: Mini babeczki z lukrem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
To coś dla mnie
20.06.2014, godz. 08:36
Przepis: Jajecznica z kurkami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Palce lizać
20.06.2014, godz. 08:36
Przepis: Zupa ze świeżych kurek
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Jedna z moich ulubionych zup
20.06.2014, godz. 08:35
Przepis: Sałatka warzywna z prosem Bio
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Z chęcią wypróbuję
20.06.2014, godz. 08:35
Przepis: Wątróbka drobiowa na prosie Bio
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Wygląda przepysznie
20.06.2014, godz. 08:35
Przepis: Koszyczki wielkanocne
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Super wyglądają
06.04.2014, godz. 19:59
Przepis: Oponki drożdżowe z lukrem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Najbardziej lubię właśnie takie domowe
06.04.2014, godz. 08:10
Przepis: Sałatka zielono mi
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Smaczna i zdrowa sałatka
06.04.2014, godz. 08:09
Przepis: Kolorowe roladki z wołowego mięsa
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Moje ulubione, w dodatku kluski śląskie i kapusta i już nic więcej nie trzeba. Pyszności.
19.03.2014, godz. 10:40
Przepis: Sałatka majonezowa na słodko
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Często robię podobną - jest pyszna
18.03.2014, godz. 17:45
Przepis: Serowe drożdżówki
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Już od jakiegoś czasu chodzą za mną takie pyszne drożdżówki
18.03.2014, godz. 13:25
Przepis: Sałatka z ciecierzycą i brokułami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Z takich składników sałatka musi być super
18.03.2014, godz. 13:25
Przepis: Czekoladki niespodzianki
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Ależ one muszą być pyszne
18.03.2014, godz. 10:20
Przepis: Spaghetti z warzywami
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Bardzo smacznie się prezentuje
18.03.2014, godz. 07:22
Przepis: Oszukane krokiety
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Świetny pomysł!
18.03.2014, godz. 07:22
Przepis: Pasta z tofu i suszonych pomidorów
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Aż chce się jeść
18.03.2014, godz. 07:21
Przepis: Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Smaczne i zdrowe
17.03.2014, godz. 11:00
Przepis: Pasta z fasoli
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Podoba mi się ten przepis
16.03.2014, godz. 21:18
Przepis: Sałatka serek wiejski z mandarynką
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Świetne połączenie
15.03.2014, godz. 19:29
Przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Muszę wypróbować ten przepis, zupka prezentuje się super
15.03.2014, godz. 19:25
Przepis: Pasta z czarnej fasoli
Wafelek2601
Wafelek2601 powiedział/a:
Wygląda znakomicie
15.03.2014, godz. 19:24

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet