Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyWafelek2601Polubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Komosa z warzywami i algami

Komosa z warzywami i algami

Magdalena Nagler - foodmania
22 14 45 min
Kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami

Wafelek2601
21 7 120 min
Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Wafelek2601
24 10 180 min
Rosół mieszany z królika, wołowiny i drobiu

Rosół mieszany z królika, wołowiny i drobiu

Wafelek2601
21 7 180 min
Zupa jarzynowo-ziemniaczana na wędzonce

Zupa jarzynowo-ziemniaczana na wędzonce

Wafelek2601
20 7 80 min
Pianka na biszkoptach.

Pianka na biszkoptach.

Wafelek2601
21 9 180 min
Farsz do zapiekanek i pizzy

Farsz do zapiekanek i pizzy

Wafelek2601
20 7 40 min
Surówka z kiszonej kapusty na bogato

Surówka z kiszonej kapusty na bogato

Wafelek2601
20 5 20 min
Surówka z ogórkiem małosolnym i koprem

Surówka z ogórkiem małosolnym i koprem

Wafelek2601
20 6 15 min
Sałatka pieczarkowa z porem

Sałatka pieczarkowa z porem

Wafelek2601
22 8 30 min
Szynka w curry

Szynka w curry

Wafelek2601
20 7 100 min
Królik w szarym sosie

Królik w szarym sosie

Wafelek2601
21 6 180 min
Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

Wafelek2601
21 6 45 min
Sałata lodowa w wersji light

Sałata lodowa w wersji light

Wafelek2601
19 4 30 min
Surówka z ogórka małosolnego

Surówka z ogórka małosolnego

Wafelek2601
22 7 10 min
Twarożek śniadaniowy ze szczypiorkiem

Twarożek śniadaniowy ze szczypiorkiem

Wafelek2601
19 6 30 min
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Wafelek2601
22 10 60 min
Panna Cotta z polewą truskawkową

Panna Cotta z polewą truskawkową

Wafelek2601
23 8 180 min
Zupa ryżowa na indyku

Zupa ryżowa na indyku

Wafelek2601
22 9 90 min
Smalec ze skwarkami i cebulką ...

Smalec ze skwarkami i cebulką ...

Wafelek2601
22 8 180 min
Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

Wafelek2601
22 9 90 min
Roladki wieprzowe z kurkami

Roladki wieprzowe z kurkami

Wafelek2601
20 8 120 min
Kurki smażone z cebulką

Kurki smażone z cebulką

Wafelek2601
21 7 30 min
Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy

Wafelek2601
19 6 10 min
Śmietankowiec z brzoskwiniami i galaretką

Śmietankowiec z brzoskwiniami i galaretką

Wafelek2601
23 8 180 min
Zupa kalafiorowa z warzywami

Zupa kalafiorowa z warzywami

Wafelek2601
21 7 60 min
Kotlet w kokosowej panierce

Kotlet w kokosowej panierce

Wafelek2601
19 10 30 min
Sos koperkowy

Sos koperkowy

Wafelek2601
19 6 30 min
Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Wafelek2601
19 6 120 min
Masełko szczypiorkowe

Masełko szczypiorkowe

Wafelek2601
21 8 10 min
Pomidory w jogurcie

Pomidory w jogurcie

Wafelek2601
19 6 20 min
Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami

Fasolka po bretońsku na ostro z ziołami

Wafelek2601
20 9 180 min
Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

Wafelek2601
18 6 0 min
Ziołowa marynata do wieprzowiny

Ziołowa marynata do wieprzowiny

Wafelek2601
26 7 5 min
Ciasto piankowe na biszkopcie

Ciasto piankowe na biszkopcie

Wafelek2601
20 7 180 min
Pasta jajaczna ze szczypiorkiem

Pasta jajaczna ze szczypiorkiem

Wafelek2601
21 8 30 min
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Wafelek2601
21 5 10 min
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Wafelek2601
21 9 120 min
Pekinka w sosie koperkowo-ziołowym

Pekinka w sosie koperkowo-ziołowym

Wafelek2601
20 8 30 min
Roladki schabowe w sosie koperkowym

Roladki schabowe w sosie koperkowym

Wafelek2601
21 8 90 min
Sałatka z pekińskiej z marchwią i cebulą

Sałatka z pekińskiej z marchwią i cebulą

Wafelek2601
19 5 20 min
Sałatka z porem, papryką i jabłkiem

Sałatka z porem, papryką i jabłkiem

Wafelek2601
18 4 30 min
Surówka z sałatą lodową

Surówka z sałatą lodową

Wafelek2601
21 9 30 min
Kotlet w ziołach prowansalskich

Kotlet w ziołach prowansalskich

Wafelek2601
19 5 30 min
Sos pieczarkowo-śmietanowy

Sos pieczarkowo-śmietanowy

Wafelek2601
18 4 30 min
Grillowany karczek w musztardzie

Grillowany karczek w musztardzie

Wafelek2601
23 7 180 min
Domowy adwokat

Domowy adwokat

Wafelek2601
21 7 90 min
Zupa mięsna z papryką i pieczarkami

Zupa mięsna z papryką i pieczarkami

Wafelek2601
20 5 90 min
Czerwona kapusta gotowana z cebulką

Czerwona kapusta gotowana z cebulką

Wafelek2601
20 5 60 min
Surówka marchewkowa

Surówka marchewkowa

Wafelek2601
21 6 10 min
Surówka z kapusty z marchewką

Surówka z kapusty z marchewką

Wafelek2601
18 6 15 min
Golonka miodowo-piwna

Golonka miodowo-piwna

Wafelek2601
21 8 150 min
Koktajl o smaku kiwi z dodatkiem jabłka

Koktajl o smaku kiwi z dodatkiem jabłka

Wafelek2601
22 11 10 min
Pomidorowa sałatka z pieczarkami

Pomidorowa sałatka z pieczarkami

Wafelek2601
19 6 15 min
Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym

Wieprzowina w sosie śmietanowo-porowym

Wafelek2601
22 9 90 min
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką...

Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką...

Wafelek2601
20 6 15 min
Gulasz luksusowy

Gulasz luksusowy

Wafelek2601
20 7 90 min
Surówka z selera z zieloną pietruszką

Surówka z selera z zieloną pietruszką

Wafelek2601
19 6 15 min
Surówka biało-czerwona

Surówka biało-czerwona

Wafelek2601
19 6 15 min
Koktajl bananowo-truskawkowy

Koktajl bananowo-truskawkowy

Wafelek2601
21 8 10 min
Sałatka warstwowa z grillowanym mięsem

Sałatka warstwowa z grillowanym mięsem

Wafelek2601
21 9 60 min
Roladki wieprzowe z boczkiem wędzonym

Roladki wieprzowe z boczkiem wędzonym

Wafelek2601
21 7 100 min
Babeczki ucierane

Babeczki ucierane

Wafelek2601
20 7 60 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Wafelek2601
22 8 60 min
Pyszna pizza domowa

Pyszna pizza domowa

Wafelek2601
21 11 120 min
Pasta ze śledzia ze szczypiorkiem

Pasta ze śledzia ze szczypiorkiem

Wafelek2601
22 9 30 min
Sałatka z ananasa

Sałatka z ananasa

Wafelek2601
20 8 20 min
Sos majonezowy z oregano

Sos majonezowy z oregano

Wafelek2601
21 6 10 min
Golonka z marchewką i jajem w galarecie

Golonka z marchewką i jajem w galarecie

Wafelek2601
19 5 180 min
Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Wafelek2601
21 7 60 min
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem

Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem

Wafelek2601
18 6 15 min
Buraczki z chrzanem i cebulą

Buraczki z chrzanem i cebulą

Wafelek2601
19 5 60 min
Łosoś w ziołach.

Łosoś w ziołach.

Wafelek2601
21 7 30 min
Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka z wędzonym łososiem

Wafelek2601
21 7 45 min
Czosnkowe ziemniaczki pieczone

Czosnkowe ziemniaczki pieczone

Wafelek2601
21 8 60 min
Prażone

Prażone

Wafelek2601
19 5 90 min
Domowy karczek - bardzo prosty

Domowy karczek - bardzo prosty

Wafelek2601
23 9 90 min
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami

Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami

Wafelek2601
20 7 60 min
Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Wafelek2601
19 5 30 min
Mój placek po węgiersku

Mój placek po węgiersku

Wafelek2601
23 7 70 min
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Wafelek2601
21 6 60 min
Surówka z czerwonej kapusty wg Wafelek

Surówka z czerwonej kapusty wg Wafelek

Wafelek2601
21 9 20 min
Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

Wafelek2601
23 7 90 min
Surówka z porem, ogórkami i pieczarkami

Surówka z porem, ogórkami i pieczarkami

Wafelek2601
21 7 30 min
Pizza z kurczakiem

Pizza z kurczakiem

Wafelek2601
22 8 90 min
Pasta do chleba z wędzonej makreli

Pasta do chleba z wędzonej makreli

Wafelek2601
21 7 30 min
Czosnkowa mizeria

Czosnkowa mizeria

Wafelek2601
22 7 20 min
Wieprzowina w sosie koperkowym

Wieprzowina w sosie koperkowym

Wafelek2601
23 8 90 min
Jajecznica na maśle z boczkiem i cebulą

Jajecznica na maśle z boczkiem i cebulą

Wafelek2601
21 7 30 min
Galaretka wieprzowa z pieczarkami

Galaretka wieprzowa z pieczarkami

Wafelek2601
23 9 180 min
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Wafelek2601
20 7 45 min
Zupa grochowa z boczkiem

Zupa grochowa z boczkiem

Wafelek2601
19 5 90 min
Placki ziemniaczane z papryką

Placki ziemniaczane z papryką

Wafelek2601
23 8 30 min
Purre ziemniaczane z koperkiem

Purre ziemniaczane z koperkiem

Wafelek2601
19 5 45 min
Kapusta modra z boczkiem

Kapusta modra z boczkiem

Wafelek2601
21 7 90 min
Schab faszerowany mięsem i marchewką

Schab faszerowany mięsem i marchewką

Wafelek2601
22 8 120 min
Zapiekanki domowe.

Zapiekanki domowe.

Wafelek2601
21 7 60 min
Sałatka serowa z rodzynkami

Sałatka serowa z rodzynkami

Wafelek2601
21 8 30 min
Surówka z marchewki i jabłka.

Surówka z marchewki i jabłka.

Wafelek2601
22 6 10 min
Cytrynowy morszczuk

Cytrynowy morszczuk

Wafelek2601
21 6 30 min
Surówka z pekińskiej z papryką

Surówka z pekińskiej z papryką

Wafelek2601
21 6 20 min
Zapiekanki z szynką

Zapiekanki z szynką

Wafelek2601
23 8 40 min
Selerowa surówka z jabłkiem i marchewką

Selerowa surówka z jabłkiem i marchewką

Wafelek2601
22 7 15 min
Zrazy z ogórkiem kiszonym

Zrazy z ogórkiem kiszonym

Wafelek2601
23 9 100 min
Podgrzybki duszone

Podgrzybki duszone

Wafelek2601
21 8 80 min
Wieprzowina w sosie pieczarkowym

Wieprzowina w sosie pieczarkowym

Wafelek2601
20 6 90 min
Sałatka pieczarkowa z żółtym serem

Sałatka pieczarkowa z żółtym serem

Wafelek2601
20 6 30 min
Roladki wieprzowe z papryką i serem

Roladki wieprzowe z papryką i serem

Wafelek2601
21 6 90 min
Kapusta zasmażana z pieczarkami i koprem

Kapusta zasmażana z pieczarkami i koprem

Wafelek2601
19 4 60 min
Pieczeń z jajkiem i żółtym serem

Pieczeń z jajkiem i żółtym serem

Wafelek2601
21 11 90 min
Fasolka po bretońsku z wędliną i cebulą

Fasolka po bretońsku z wędliną i cebulą

Wafelek2601
21 12 90 min
Owsianko-jęczmienianka bez gotowania

Owsianko-jęczmienianka bez gotowania

dorotaR
19 9 0 min
Owsianka bez gotowania z melonem

Owsianka bez gotowania z melonem

dorotaR
22 14 0 min
Grzanki z awokado i serem brie

Grzanki z awokado i serem brie

dorotaR
23 12 0 min
Sałatka z kapusty z fasolką szparagową

Sałatka z kapusty z fasolką szparagową

dorotaR
22 14 0 min
Kompot rabarbarowo-jabłkowy

Kompot rabarbarowo-jabłkowy

dorotaR
19 12 0 min
Wegetariańska pizza hawajska

Wegetariańska pizza hawajska

dorotaR
23 13 0 min
Omlet z musztardą Dijon i ziołami prowansalskimi

Omlet z musztardą Dijon i ziołami prowansalskimi

dorotaR
21 13 0 min
Zupa kapuściana z ryżem i wieprzowiną

Zupa kapuściana z ryżem i wieprzowiną

dorotaR
21 11 0 min
Smoothie pomarańcza-pietruszka-seler

Smoothie pomarańcza-pietruszka-seler

dorotaR
21 11 10 min
Budyń malinowy na syropie

Budyń malinowy na syropie

dorotaR
23 14 0 min
Makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami

Dagooshya
18 13 20 min
Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy

Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy

Dagooshya
19 16 180 min
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią

Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią

Dagooshya
18 10 30 min
Krem z cukinii z makaronem ryżowym

Krem z cukinii z makaronem ryżowym

foodmania
22 13 30 min
Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler

Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler

Dagooshya
21 16 180 min
Sałatka z czarnej fasoli i cukinii

Sałatka z czarnej fasoli i cukinii

Na widelcu
50 16 180 min
Sałatka z kurczakiem i fasolą

Sałatka z kurczakiem i fasolą

paulina2157
22 14 30 min
Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną

Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną

paulina2157
22 21 40 min
Banany pod kołderką

Banany pod kołderką

paulina2157
25 22 15 min
Sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką

paulina2157
25 17 30 min
Makaron z wątróbką

Makaron z wątróbką

paulina2157
21 17 40 min
Kasza z boczniakami

Kasza z boczniakami

paulina2157
24 24 30 min
Szybki pilaw z cielęciną

Szybki pilaw z cielęciną

paulina2157
21 16 30 min
Owsianka z musem z ananasa i mango

Owsianka z musem z ananasa i mango

paulina2157
21 16 20 min
Tarta kakaowa z gruszką

Tarta kakaowa z gruszką

paulina2157
23 20 40 min
Sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicą

paulina2157
21 20 40 min
Łosoś w sosie brokułowym

Łosoś w sosie brokułowym

paulina2157
23 18 40 min
Miodowy łosoś

Miodowy łosoś

paulina2157
23 20 30 min
Świeży sok buraczkowy

Świeży sok buraczkowy

dorotaR
22 12 0 min
Surówka z pekinki i tartej marchewki

Surówka z pekinki i tartej marchewki

dorotaR
18 9 0 min
Pieczone talarki ziemniaków

Pieczone talarki ziemniaków

dorotaR
22 15 0 min
Pizza na bogato

Pizza na bogato

dorotaR
24 12 0 min
Kapusta gotowana z kurczakiem i ziołami

Kapusta gotowana z kurczakiem i ziołami

dorotaR
23 14 0 min
Jajka sadzone na maśle  klarowanym

Jajka sadzone na maśle klarowanym

dorotaR
23 14 0 min
Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

dorotaR
21 11 0 min
Zupa z pora

Zupa z pora

dorotaR
19 12 0 min
Bułeczki z płatkami

Bułeczki z płatkami

dorotaR
21 13 0 min
Chleb orkiszowy razowy

Chleb orkiszowy razowy

dorotaR
20 13 0 min
Pasta jajeczna z soczewicą

Pasta jajeczna z soczewicą

dorotaR
22 18 0 min
Krupnik z wędzonego łososia z ryżem

Krupnik z wędzonego łososia z ryżem

dorotaR
21 12 45 min
Jajecznica z czosnkiem

Jajecznica z czosnkiem

dorotaR
22 10 0 min
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

dorotaR
21 11 0 min
Surówka z buraka

Surówka z buraka

dorotaR
20 11 0 min
Muffinki waniliowe z makiem

Muffinki waniliowe z makiem

dorotaR
23 14 0 min
Mini babeczki z lukrem

Mini babeczki z lukrem

dorotaR
21 12 0 min
Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Barbara Mulik
22 11 15 min
Zupa ze świeżych kurek

Zupa ze świeżych kurek

Barbara Mulik
21 11 60 min
Sałatka warzywna z prosem Bio

Sałatka warzywna z prosem Bio

Kinga Bajcar
23 11 60 min
Wątróbka drobiowa na prosie Bio

Wątróbka drobiowa na prosie Bio

Kinga Bajcar
22 10 50 min
Koszyczki wielkanocne

Koszyczki wielkanocne

Kinga Bajcar
27 13 160 min
Oponki drożdżowe z lukrem

Oponki drożdżowe z lukrem

Elinka
22 16 145 min
Sałatka zielono mi

Sałatka zielono mi

Na widelcu
20 10 10 min
Kolorowe roladki z wołowego mięsa

Kolorowe roladki z wołowego mięsa

Renixx
23 20 100 min
Sałatka majonezowa na słodko

Sałatka majonezowa na słodko

Barbara Strużyna
21 14 30 min
Serowe drożdżówki

Serowe drożdżówki

Mariola
24 18 80 min
Sałatka z ciecierzycą i brokułami

Sałatka z ciecierzycą i brokułami

Barbara Strużyna
21 16 65 min
Czekoladki niespodzianki

Czekoladki niespodzianki

Barbara Strużyna
28 23 20 min
Spaghetti z warzywami

Spaghetti z warzywami

Kinga Bajcar
22 12 40 min
Oszukane krokiety

Oszukane krokiety

Kinga Bajcar
24 11 60 min
Pasta z tofu i suszonych pomidorów

Pasta z tofu i suszonych pomidorów

TomCook
28 22 10 min
Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)

Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)

TomCook
52 30 20 min
Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

_Róża_
30 12 15 min
Sałatka serek wiejski z mandarynką

Sałatka serek wiejski z mandarynką

Na widelcu
41 26 5 min
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Stokrotka
20 17 40 min
Pasta z czarnej fasoli

Pasta z czarnej fasoli

Iwona Kuczer
23 18 50 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet