JABŁKO - symbol zdrowia, urodzaju i miłości
Kamila KoźniewskaJABŁKO - SYMBOL ZDROWIA, URODZAJU I MIŁOŚCI
Feeria barw na drzewach, długie spacery w ostatnich, ciepłych promieniach słońca i jesienne dobrodziejstwa natury w postaci owoców, których na naszych stołach z pewnością nie może zabraknąć - jabłek!
Wartości odżywcze
Jabłka są bogate w substancje odżywcze, których nie sposób nie docenić. Konkretne wartości różnią się w zależności od odmiany, stopnia dojrzałości i świeżości konkretnego jabłka. Przyjmuje się, iż w 100 gramach jabłko dostarcza nam około 52 kalorii, które pochodzą głównie z węglowodanów. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny (38); jabłko suszone - IG (29). Świeże jabłka zawierają witaminę C (9,2 mg), witaminy z grupy B, witaminę E, K, retinol i likopen. Jabłka są również źródłem pektyn, czyli dobroczynnego, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma on korzystny wpływ na jelitową florę bakteryjną i poprawia perystaltykę jelit, bardzo istotną dla osób zmagających się z zaparciami. Jabłka zawierają również minerały takie jak potas, magnez, żelazo, krzem i wapń.
Jabłka są cennym urozmaiceniem naszej codziennej diety ze względu na zawartość związków polifenolowych. To bardzo silne przeciwutleniacze wpływające na zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre choroby przewlekłe i niezakaźne.
Wykorzystanie jabłek
Większość z nas je jabłka na surowo. Jest to najlepsza opcja, ponieważ duża ilość cennych składników znajduje się właśnie w skórce tego owocu. Poza tym z jabłek można przygotować rozmaite przetwory (kompoty, musy, przeciery), czy też można dodawać je do rozmaitych deserów: ciast, drożdżówek, galaretek, lodów. Jabłka często sprawdzają się jako dodatek do mięs czy sałatek warzywnych i owocowych. Z jabłek przygotowuje się również ocet jabłkowy i cydr - napój alkoholowy lubiany we Francji, Anglii, Niemczech i Szwajcarii. Najpopularniejszym przetworem z jabłek jest jednak sok jabłkowy – dostępny jako samodzielny produkt lub z dodatkiem innych soków owocowych i warzywnych.
Czy wiesz, że…?
• Szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
• Wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
Polecane przepisy:
Ocet jabłkowy z trawą cytrynową- Dorota Wdowińska Rozbicka
Gryczane racuchy z jabłkiem - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Chutney z pieczonej cebuli z jabłkiem - Zakwasownia
Wątróbka z jabłkiem i cebulką - Barbara Strużyna
Jabłecznik bez cukru, bezglutenowy - Barbara Strużyna
Szarlotka bez pieczenia - Magdalena Nagler - foodmania
Jabłkowy dźem z imbirem i migdałami - smakujmy
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/dzem-z-aronii-jablek-i-gruszek
Dżem z aronii, jabłek i gruszek - Renixx
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/weganski-chlebek-jablkowy
Wegański chlebek jabłkowy - Dominika Lasota
Dodatkowe przepisy:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/jablkowy-dzem-z-imbirem-i-migdalami
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/szarlotka--1
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zapiekanka-z-jablek
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/mus-banamowo-jablkowy-na-jogurcie
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/jesienny-mus-o-smaku-szarlotki-z-imbirem
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/jaglanka-o-smaku-szarlotki
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/prosty-jablecznik-
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/koktajl-pietruszkowo-jablkowy
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/jablka-pieczone
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/dzem-aroniowo-jablkowy-z-gozdzikami
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/weganska-babeczka-szarlotkowa-z-fasolki-i-cieciorki-bez-pieczenia
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/rozowy-koktajl-jablkowy
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/kasza-jaglana-na-sniadanie
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/jablecznik-bez-cukru
Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl
Bibliografia:
Adamczyk M., Rembiałkowska E. Porównanie wybranych wyróżników jakościowych jabłek z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Żywność 2(43) supl., 2005.
Kalinowska M. Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek. Aparatura badawcza i dydaktyczna.
Pyryt B., Wrześniak M. Ocena jakości wybranych odmian jabłek deserowych dostępnych w sprzedaży detalicznej. Bromat. Chem. Toksykol. XLIV, 2011, 3, s. 934-938.
Zdrojewicz Z., Cabała K., Pypno D., Bugaj B. Jedz jabłka - będziesz zdrowszy. Med Rodz 2015; 3 (18): 131-136
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.