Ocet jabłkowy z trawą cytrynową
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
trawa cytrynowa suszona - 4 łyżki
woda - 1/2 litra
Sposób przygotowania:
Potem dodajemy cukier, zalewamy wodą, tak by ok. 4 cm od góry zostawić wolnej przestrzeni, bo zachodząca fermentacja będzie unosić zawartość.Następnie słoik przykrywamy papierową serwetką i obwiązujemy gumką.
Ważne! Co dziennie 1 lub 2 razy mieszamy wszystko w słoiku.
Tak przygotowany zaczyn na ocet mieszamy codziennie przez miesiąc do momentu kiedy fermentacja się uspokoi a fusy owocowo – ziołowe opadną na dno słoika.
Po tym czasie ocet przecedzamy, rozlewamy do butelek, zakręcamy i zostawiamy na drugi miesiąc by się sklarował i dojrzał.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.