Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylJadłospis vegański na tydzień
Jadłospis vegański na tydzień
16 / 03 / 2020

Jadłospis vegański na tydzień

Magdalena Nagler - foodmania

Obecnie dieta wegańska w bardzo szybkim tempie zyskuje na popularności. Czym tak naprawdę jest weganizm? To przede wszystkim dieta opierająca się na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego. Wyłącza ona z jadłospisu mięso (w tym ryby i owoce morza) oraz wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym jajka, nabiał, czy miód). Wybór takiej diety zazwyczaj wynika z powodów etycznych. Weganie w żaden sposób nie chcą wspierać przemysłu, który wykorzystuje i krzywdzi zwierzęta. Ma to swoje odzwierciedlenie również w innych aspektach życia, np. rezygnacja z zakupu skórzanych ubrań, futer, czy produktów testowanych na zwierzętach (np. kosmetyków).

Decyzja o przejściu na dietę wegańską może wydawać się ogromną rewolucją w naszym życiu, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie, że w ich lodówkach może zabraknąć mięsa, nabiału, czy jaj, które są powszechnie używane, jako składnik wielu tradycyjnych potraw. Jednak chcemy Wam pokazać, że weganizm nie oznacza „głodówki”. Niegdyś popularne, a obecnie zapomniane produkty mogą urozmaicić dietę wegańską i sprawić, że będzie pyszna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa!

 

TYGODNIOWY WEGAŃSKI JADŁOSPIS


Codziennie po przebudzeniu jeden napój do wyboru


1. Rewitalizujący napój

    (zapewni odpowiednie nawodnienie organizmu i od rana wprowadzi go na najwyższe obroty)
Składniki:
-0,5 litra wody niegazowanej
-pół cytryny
-szczypta kurkumy (świeżej lub sproszkowanej)
-1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:

1. Świeży starty imbir zalej ciepłą wodą (o temperaturze nie wyższej, niż 40 stopni C), a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny oraz kurkumą - pij na zdrowie!

2. Napój odkwaszający

 Składniki:

- szklanka ciepłej wody 

- wyciśnięty sok z połowy cytryny

- 1 łyżeczka inuliny

Przygotowanie:

Mieszamy wszystko w szklance ciepłej wody i pijemy


 

 

P

O

N

I

E

D

Z

I

A

Ł

E

K

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B (g)

W (g)

T (g)

Śniadanie

Waniliowa jaglanka z letnimi owocami

5 łyżek płatków jaglanych; 1 szklanka mleka migdałowego; po pół garści malin, jagód i borówek; szczypta sproszkowanej wanilii i stewi, kilka nerkowców

Płatki jaglane ugotuj w mleku z dodatkiem wanilii i stewi. Gotową jaglankę podaj z owocami i nerkowcami.

393

12

56

13

2 śniadanie

Tofucznica z warzywami

 

100g tofu naturalnego; 4 pomidory cherry; pół cebuli; kawałek czerwonej papryki; 1 łyżeczka kurkumy; szczypta soli i pieprzu; 1 łyżka oliwy z oliwek

Warzywa pokrój, podsmaż cebulę i paprykę na oliwie. Rozdrobnij tofu i wymieszaj z przyprawami, po czym dorzuć do podsmażonych warzyw. Na koniec dodaj pomidorki. Całość wymieszaj i przez chwilę podsmaż na patelni.

258

15

13

16

Obiad

Pomidorowe curry z ciecierzycą

4 łyżki ciecierzycy; 200ml passaty pomidorowej; 80g zagęszczonego napoju ryżowego; 4 łyżki ryżu pełnoziarnistego basmati; trochę natki pietruszki; po szczypcie przypraw: garam masala, kurkuma, imbir, papryka ostra, cynamon

Ciecierzycę namocz (kilka godzin), a następnie ugotuj. Passatę pomidorową podgrzej na patelni, następnie dodaj przyprawy oraz ciecierzycę, po czym wszystko wymieszaj i podgrzej jeszcze przez kilka minut. Do całości dodaj zagęszczony napój ryżowy. Gotowe curry podaj z ugotowanym ryżem i świeżymi listkami natki pietruszki.

532

20

106

3

Podwieczorek

Kasztanowe pralinki

3 kasztany jadalne; garści daktyli; 2 garście migdałów

Daktyle namocz, a następnie zblenduj na mus. Migdały zmiel i połącz z musem daktylowym. Każdego kasztana obtocz w przygotowanej masie, przed podaniem pralinki schłodź w lodówce.

505

14

43

31

Kolacja

Pieczone warzywa z guacamole

2 ziemniaki; 2 marchewki; 1 burak; pół awokado; 3 pomidorki koktajlowe; garść roszponki; po szczypcie: sól, papryka słodka, kumin, oregano; trochę soku z cytryny

Warzywa obierz ze skórki, pokrój na kawałki, oprósz przyprawami i upiecz w piekarniku. Awokado obierz ze skórki, rozgnieć widelcem, a następnie połącz z posiekanymi pomidorkami, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na talerz wyłóż roszponkę, upieczone warzywa i guacamole.

266

7

34

11

 

 

 

 

1954

68

252

74

 

 

 

 

 

W

T

O

R

E

K

 

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B

(g)

W

(g)

T

(g)

Śniadanie

Truskawkowo-bananowa owsianka

 

5 łyżek płatków owsianych; 1 szklanka mleka migdałowego; 1 łyżeczka płatków migdałowych; 1 banan; kilka truskawek; 1 łyżka mąki kokosowej; pół łyżeczki stewi

Płatki owsiane wymieszaj ze stewią, mąką kokosową i połówką pokrojonego banana, następnie zalej mlekiem i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Po wyciągnięciu z lodówki owsiankę udekoruj plasterkami z połówki banana i truskawek, całość posyp płatkami migdałowymi.

415

12

67

10

2 śniadanie

Kanapki z hummusem z pieczoną papryką

 

2 kromki chleba na zakwasie; 50g ciecierzycy; kawałek czerwonej papryki; 1 łyżka tahini; 1 łyżeczka oleju z pestek dyni; 1 łyżeczka soku z cytryny; szczypta soli himalajskiej i papryki słodkiej

Ciecierzycę namocz przez noc, a następnie ugotuj do miękkości. Paprykę upiecz w piekarniku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj. Gotowym hummusem posmaruj kromki chleba.

420

17

57

13

Obiad

Makaron z soczewicy z warzywami

 

50g makaronu z czerwonej soczewicy; kawałek dyni; 150g zielonej fasolki; kawałek buraka; po szczypcie: czarnuszka, płatki drożdżowe, curry, suszone płatki pomidora, sól

Makaron ugotuj i odcedź. Dynię upiecz w piekarniku, buraka pokrój na kawałki, po czym ugotuj razem z fasolką. Ugotowany makaron wymieszaj z gotowymi warzywami oraz przyprawami. Całość posyp czarnuszką oraz płatkami drożdżowymi.

247

17

39

3

Podwieczorek

Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

 

Lody: 100ml mleka kokosowego do gotowania; 20g pasty kokosowej; 20g nerkowców; pół łyżeczki syropu z agawy; szczypta soli himalajskiej. Polewa: 1 łyżeczka kakao; 1 łyżeczka cukru kokosowego; 1 łyżeczka oleju kokosowego; trochę wiórków kokosowych.

Lody: Nerkowce namocz w wodzie, po czym zblenduj z pozostałymi składnikami. Masę zamroź, całość zblenduj po godzinie i potwórz tą czynność trzy razy.  Polewa: Kakao i cukier wymieszaj z łyżką wody, po czym dodaj rozpuszczony olej kokosowy i podgrzej w kąpieli wodnej. Gotowe lody udekoruj polewą oraz wiórkami kokosowymi.

479

8

8

40

Kolacja

Zupa dyniowa

 

¼ dyni; 2 marchewki; pół pietruszki; mały seler; 1 ziemniak; kawałek białej części pora; 100ml mleczka kokosowego; trochę skórki z cytryny; trochę ziaren granatu; trochę ciętych migdałów; po szczypcie: kurkuma, imbir, papryka czerwona, sól, pieprz

Warzywa umyj, obierz, pokrój i zalej wodą na 2cm ponad poziom warzyw – ugotuj do momentu, aż ziemniak będzie miękki. Pod koniec gotowania całość przypraw i zblenduj na gładki krem. Zupę wymieszaj ze skórką cytryny, podaj z ziarnami granatu i uprażonymi migdałami.

385

11

22

28

 

 

 

 

1946

65

193

94

 




Ś

R

O

D

A

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B (g)

W (g)

T (g)

Śniadanie

Surowa gryczanka z jagodami acai i figami

 

50g kaszy gryczanej niepalonej; pół szklanki mleka migdałowego; pół łyżki mąki kokosowej; pół łyżeczki jagód acai; pół łyżeczki kakao; garść świeżych jagód; 2 suszone figi; 1 banan

Kaszę gryczaną namocz w wodzie o temperaturze pokojowej przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Następnie kaszę przepłucz, zalej mlekiem, po czym zblenduj z bananem, mąką kokosową, jagodami acai i kakao. Gryczankę przełóż do miseczki i udekoruj świeżymi jagodami oraz plasterkami suszonych fig.

464

11

92

6

2 śniadanie

Koktajl zielona moc

 

Małe awokado; mały banan; 1 kiwi; garść natki pietruszki; 2 łyżeczki herbaty matcha; szczypta stewi; pół szklanki mleka migdałowego

Awokado, banana i kiwi obierz ze skórki, a następnie zblenduj z pozostałymi składnikami. Podawaj od razu, bądź po schłodzeniu.

363

5

40

20

Obiad

Kasza jaglana, warzywa i algi

 

60g kaszy jaglanej; kawałek brokułu; 170g pieczarek; 70g szpinaku; ¼ cebuli czerwonej; mały ząbek czosnku; 1 łyżka alg morskich; pół łyżeczki oleju kokosowego; po szczypcie: imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, curry, sól, tymianek, kurkuma

Olej rozgrzej na patelni, podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, po czym dodaj pokrojone pieczarki i przez chwilę wszystko razem podgrzej. Następnie dodaj rozdrobniony brokuł i przyprawy, dolej pół szklanki wody, po czym duś do momentu, aż woda wyparuje. Pod koniec dodaj wcześniej namoczone i ugotowane algi morskie oraz ugotowaną kaszę jaglaną.

287

14

48

3

Podwieczorek

Waniliowy tofurnik na zimno

Tofurnik: 100g tofu naturalnego; 1 budyń waniliowy; 1 łyżeczka agaru; szczypta sproszkowanej wanilii; 70ml mleka roślinnego waniliowego; szczypta erytrolu. Mus morelowy: 200g moreli. Krem jaglany: 40g kaszy jaglanej; 30g daktyli; 20g mleka roślinnego waniliowego.

Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj i zblenduj z daktylami oraz mlekiem - wyłóż na dno miseczki. Morele zblenduj na mus, zagotuj i odparuj wodę, po czym przełóż również do miseczki.

Trochę mleka wymieszaj z budyniem, resztę zagotuj i wmieszaj rozpuszczony budyń, całość zagotuj wraz z wanilią i agarem. Budyń zblenduj z tofu i erytrolem - przełóż do miseczki na wierzch. Cały deser schłodź w lodówce.

472

21

76

9

Kolacja

Krem z pieczonej papryki z olejem nasion marchwi

 

3 czerwone papryki; 4 łyżek passaty pomidorowej; 1 łyżeczka nasion słonecznika; 1 ząbek czosnku; trochę natki pietruszki; po szczypcie: cynamon, gałka muszkatołowa, papryka słodka, sól; odrobina oleju z nasion marchwi

Papryki pokrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne i upiecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową (180 stopni/ 50 minut), po czym zdejmij z niej skórkę. Do papryki dodaj podgrzaną passatę, posiekany czosnek oraz przyprawy- całość zblenduj na gładki krem. Gotowy krem polej olejem z nasion marchwi i posyp natką oraz nasionami słonecznika.

262

10

29

12

 

 

 

 

1848

61

285

50

 

 

 

 

 

C

Z

W

A

R

T

E

K

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B (g)

W (g)

T (g)

Śniadanie

Truskawkowa komosa z migdałami

 

60g komosy ryżowej; 2 garści truskawek; 20g rodzynek; ¼ łyżeczki esencji migdałowej; półtorej łyżki masła migdałowego; po łyżeczce ostropestu i babki płesznik; 1 łyżka korzenia maca, odrobinę syropu z agawy

Komosę zalej wodą i dorzuć rodzynki oraz esencję migdałową - całość ugotuj. Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone w plastry truskawki oraz pozostałe składniki - wymieszaj i przełóż do miseczki.

570

20

76

22

2 śniadanie

Gryczane placuszki z burakiem i jarmużem

 

50g kaszy gryczanej niepalonej; półtora buraka; 1 łyżka jarmużu sproszkowanego; szczypta soli; kilka truskawek; kilka orzechów nerkowca

Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na noc. Po nocy odlej wodę i podziel kaszę na dwie części. Do jeden części dodaj sok wyciśnięty z buraków, po czym zblenduj na gładką masę. Natomiast do drugiej części dodaj sproszkowany jarmuż,(?) odrobinę zimnej, przegotowanej wody i również zblenduj na gładką masę. Z każdej masy usmaż placuszki na patelni, obracając je podczas smażenia (najlepiej pod przykryciem). Placuszki podawaj z truskawkami i nerkowcami.

338

12

54

8

Obiad

Tortilla z kapusty

 

2 liście kapusty; 1/4 filiżanki kiełków grochu; 1/4 filiżanki posiekanej czerwonej kapusty; pół filiżanki komosy ryżowej; 1/4 filiżanki hummusu; pół filiżanki miąższu z awokado

Każdy liść kapusty posmaruj hummusem oraz miąższem z awokado. Na wierzch nałóż ugotowana komosę ryżową oraz pozostałe składniki- każdy liść sałaty z dodatkami zawiń na kształt tortilli.

505

15

58

24

Podwieczorek

Aromatyczny mus jabłkowy

 

1/2kg słodkich jabłek; trochę goździków, po szczypcie: cynamon, kardamon, wanilia, kurkuma, kawałek owocu granatu, kilka migdałów

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę, a następnie wrzuć do garnka ze wszystkimi przyprawami i zalej szklanką wody. Całość gotuj do momentu, aż jabłka się rozpadną (pod koniec możesz wszystko zblendować). Mus przełóż do słoiczków, posyp prażonymi migdałami i ziarenkami owocu granatu.

310

4

57

7

Kolacja

Ziołowa sałatka z kaszą jaglaną, bobem i ananasem

 

25g kaszy jaglanej; ¼ świeżego ananasa; 100g bobu; kilka migdałów; kilka pomidorków koktajlowych; trochę świeżej kolendry i mięty, szczypta soli, łyżeczka soku z cytryny

Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, lekko osól, następnie ugotuj na sypko. Ananasa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Bób ugotuj i obierz ze skórek. Ostudzoną kaszę wymieszaj z kawałkami ananasa, pomidorkami, bobem, posiekaną miętą i kolendrą oraz migdałami - całość skrop sokiem z cytryny.

305

12

50

7

 

 

 

 

2028

63

295

68

 

 

 

 

P

I

Ą

T

E

K

 

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B (g)

W (g)

T (g)

Śniadanie

Proteinowe gofry kokosowo- truskawkowe

 

70g mieszanki mąk (pszennej razowej, owsianej i orkiszowej); 110ml wody kokosowej; 6g białka roślinnego; kilka truskawek; 1 łyżka wiórków kokosowych; szczypta soli; pół łyżki syropu klonowego; szczypta proszku do pieczenia; odrobina oleju; do podania: wiórki, borówki, jogurt sojowy

Gofrownicę nasmaruj olejem i rozgrzej. Pozostałe składniki zblenduj ze sobą, po czym masę wylej na rozgrzaną gofrownicę. Gotowe gofry podaj z jogurtem sojowym, wiórkami kokosowymi i borówkami.

504

15

131

19

2 śniadanie

Witaminowy napój oczyszczający wątrobę

 

125g buraków; 125 truskawek; 2 plastry grejpfruta; 1 łyżeczka ostropestu

Z buraków wyciśnij sok, natomiast truskawki i obrany grejpfrut zblenduj - wymieszaj razem. Do napoju dodaj ostropest plamisty i ponownie wymieszaj.

97

1

21

1

Obiad

Wegański bigos

 

200g kapusty kiszonej; 70g kapusty białej świeżej; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; 10g grzybów shitake; 80g zielonej soczewicy, 3 suszone śliwki; po trochę: sos sojowy, pieprz, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy

Oba rodzaje kapusty poszatkuj, po czym zalej wodą nieco ponad poziom kapusty, dodaj przyprawy i śliwki suszone- całość duś około godziny (ale im dłużej tym lepiej, w trakcie duszenia w razie potrzeby podlewaj wodą). Soczewicę opłucz i ugotuj, grzyby shitake namocz przez 30 minut i również ugotuj (5 minut). Pod koniec duszenia do kapusty dodaj ugotowaną soczewicę, grzyby, koncentrat pomidorowy i sos sojowy - duś przez kolejne 10 minut.

370

25

62

2

Podwieczorek

Orzechowe kule z kaszy jaglanej

 

70g kaszy jaglanej; 1/2l mleka migdałowego; po pół garści: rodzynki, nerkowce, orzechy laskowe, migdały

Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w mleku, podczas gotowania dodaj wcześniej namoczone rodzynki. Wszystkie orzechy dokładnie zmiel i wymieszaj z ostudzoną kaszą. Z masy uformuj kule średniej wielkości, które najlepiej schłodź przed podaniem.

670

18

79

31

Kolacja

Sałatka z czerwoną komosą i topinamburem

 

4 łyżki czerwonej komosy ryżowej; 100g topinamburu; łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek; kilka pomidorków koktajlowych; trochę świeżej kolendry, po szczypcie: sól, curry, ajowan

Komosę ryżową opłukaj, po czym ugotuj w wodzie. Topinambur obierz, pokrój w dość cienkie plastry, ułóż na blaszce, skrop oliwą oraz obsyp przyprawami- piecz około 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia topinamburu dołóż na blaszkę przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Ugotowaną komosę wymieszaj z upieczonymi warzywami, a całość posyp uprażonymi pestkami dyni i kolendrą.

434

13

67

13

 

 

 

 

2075

72

360

66

 

 

 

 

 

 

S

O

B

O

T

A

 

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B

(g)

W

(g)

T

(g)

Śniadanie

Sojowy budyń amarantusowy z syropem z jakonu

 

2 łyżki płatków amarantusowych; pół szklanki truskawek; pół banana; 200g jogurtu sojowego; łyżeczka syropu z jakonu; 20g migdałów

Płatki ugotuj w wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie zblenduj je z truskawkami, bananem, jogurtem i syropem z jakonu. Całość schłodź i podaj z migdałami.

487

16

70

14

2 śniadanie

Bezglutenowe buraczane krakersy

 

¼ szklanki mąki z ciecierzycy; ¼ szklanki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki tahini, kilka łyżek soku z buraków, szczypta soli himalajskiej

Mąki wymieszaj z solą. Sok z buraków lekko podgrzej, dodaj do mąk wraz z tahini i wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką kukurydzianą lub z ciecierzycy) i wykrój krakersy dowolnego kształtu. Krakersy piecz około 15 minut w 190 stopniach.

314

12

55

5

Obiad

Sushi po polsku

 

2 liście nori; 5 łyżek ciecierzycy; 200g szpinaku; łyżeczka koperku; 100g kurek; kilka liści sałaty; łyżeczka ostropestu; 2 łyżki pistacji; po szczypcie: czosnek niedźwiedzi, garam masala

Ciecierzycę namocz (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotuj. Szpinak (przy użyciu mrożonego rozmroź) podduś z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Ciecierzycę zblenduj ze szpinakiem na pastę, dodając przyprawę garam masala i koperek. Kurki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na liściu nori ułóż warstwę pasty, a następnie kurki i sałatę (zostaw kawałek liścia z jednego brzegu wolny, by móc go swobodnie zawinąć). Liść mocno zawiń dociskając, a następnie pokrój na kawałki. Sushi podaj z pistacjami i sosem sojowym.

415

29

49

11

Podwieczorek

Koktajl ananasowy z pokrzywą

 

Kawałek ananasa; kilka młodych liści pokrzywy; łyżeczka lucumy, 1 łyżeczka świeżych jagód; pół szklanki wody kokosowej; do podania: 1 łyżka syropu z agawy

Ananasa obierz, pokrój i zblenduj z dodatkiem lucumy- 1/3 powstałego musu przełóż do szklanki. Pozostałe 2/3 musu zblenduj z pokrzywą- połowę powstałego musu przełóż na warstwę ananasową. Pozostały mus zblenduj z jagodami i również wyłóż do szklanki. Całość polej syropem z agawy.

318

4

72

1

Kolacja

Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

 

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka czarnej soi; 1 szklanka kaszy jaglanej; 8 pomidorów suszonych; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; kilka glonów kombu; po szczypcie: sól, pieprz, kardamon; imbir, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa; trochę oleju kokosowego; do podania ulubione świeże warzywa

Soję namocz(przez 12 godzin, a kombu przez 10 minut, następnie oba składniki zalej 5 szklankami wody i gotuj około 2 godzin. Kaszę jaglana opłucz i ugotuj. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju kokosowym. Do ugotowanej soi dodaj kaszę, pomidory suszone z oliwą oraz cebulę, całość przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj- masę wyłóż do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz 40 min w temp. 200 stopni.

1 porcja: 394

1 porcja: 21

1 porcja: 41

1 porcja:

12

 

 

 

 

1928

82

287

44

 

 

 

 

 

N

I

E

D

Z

I

E

L

A

 

Składniki

Przygotowanie

kcal

B (g)

W (g)

T (g)

Śniadanie

Czerwone śniadanie energetyczne

 

Pół filiżanki malin; 1 łyżka jagód goji; 1 łyżka nasion dyni; 2 łyżki płatków owsianych; 2 łyżki chia; filiżanka mleka migdałowego; łyżka syropu klonowego

Płatki owsiane, chia, syrop, mleko i maliny zblenduj, a następne przelej do miseczki. Całość podaj z jagodami goji oraz nasionami dyni.

422

13

57

16

2 śniadanie

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami i słupki warzyw

 

4 łyżki nasion słonecznika; 2 pomidory suszone; kilka łyżek wody; po szczypcie: papryka słodka, papryka ostra, sól; ząbek czosnku; do podania: marchewka, papryka

Wszystkie składniki zblenduj na gęstą pastę. Podawaj ze słupkami marchewki i papryki.

345

13

21

23

Obiad

Kotlety z fasoli mung z buraczkami

 

100g fasoli mung; 2 łyżki mąki sojowej; łyżka sezamu; trochę sosu sojowego; po szczypcie: majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól sezamowa; szklanka tartych i ugotowanych buraków

Fasolkę namocz przez 8 godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Mąkę sojową wymieszaj z 6 łyżkami wody. Ugotowaną fasolę zblenduj z mąką, przyprawami i sosem sojowym. Uformuj kotleciki i obtoczy je w sezamie. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Kotlety podaj z buraczkami przyprawionymi wg uznania.

589

10

78

13

Podwieczorek

Jagodowy pudding chia z różą i morwą białą

 

3 łyżki chia; garść jagód; 100ml mleka migdałowego; łyżka suszonej morwy białej, łyżeczka stewi w liściach; łyżka wody różanej

Liście stevi zaparzy w 250ml wrzątku i odcedź, a następnie do naparu dodaj wodę różaną i mleko. Chia namocz w mieszance (w lodówce, co najmniej 4 godziny). Namoczone ziarna chia wymieszaj z jagodami, przełóż do miseczki i posyp suszoną morwą białą.

349

9

43

16

Kolacja

Kalarepy faszerowane czarnym ryżem i pomidorami

 

1 kalarepa, 3 łyżki czarnego ryżu, pomidor, trochę świeżej bazylii, po szczypcie: kurkuma, papryka słodka, sól himalajska

Kalarepę umyj, obierz ze skórki i wydrąż środek, po czym obsyp przyprawami i zapiecz przez około 20 minut w 180 stopniach. Ryż czarny ugotuj, a następnie wymieszaj z pokrojonym pomidorem bez skórki i przyprawami- wcześniej przygotowaną kalarepę wypełnij farszem. Całość zapiekaj przez kolejne 10- 15 minut, gotową kalarepę podaj z listkami bazylii.

373

7

44

1

 

 

 

 

2078

52

243

69

 

Całe menu zawiera dziennie około 2000 kcal – jest to średnia ilość kalorii, które powinna dostarczyć swojemu organizmowi osoba dorosła. Kaloryczność dziennego menu zawsze powinna być ustalana indywidualnie. Wszystkie wartości zostały podane w przybliżeniu.


Łączna ilość białka w każdym dniu w zupełności wystarczy osobie o przeciętnej aktywności fizycznej. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia ilość spożywanego białka na dzień powinna odpowiadać ilości 0,7g na każdy kilogram masy ciała. W przypadku diety wegańskiej ważne, aby umiejętnie łączyć źródła białek tak, aby dostarczyć do naszego organizmu niezbędną kombinację aminokwasów. Poleca się łączenie roślin strączkowych z ryżem, kaszą, ziemniakami, bądź pieczywem. Należy włączyć do swojego jadłospisu przeróżne ziarna, nasiona i orzechy, a także warzywa i owoce. Taka różnorodna i bogata dieta wegańska ustrzeże nas od niedoboru białka w organizmie.
Więcej informacji o źródłach białka w diecie wegańskiej znajdziecie w artykułach:
„Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?” oraz „Tofucznikca, tofurnik, tofucznik - rodzaje, właściwości i przepisy z tofu”.


Podobnie jak białko, również witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiada za tworzenie i prawidłowy rozwój czerwonych krwinek, buduje odporność. Zapasy witaminy B12 mogą być magazynowane w wątrobie przez długi czas, dlatego jej niedobór może dać znać o sobie dopiero po kilku latach. Do objawów niedoboru witaminy B12 zalicza się przede wszystkim anemię złośliwą, zaburzenia nerwowe, zaburzenia trawienne, apatię, czy jadłowstręt. Narodowa Akademia Nauki (National Academy of Science, USA) obecnie określa margines bezpieczeństwa dla wegetarian (osoba dorosła) na poziomie 2 µg (microgramów) na dzień.
Najbogatszymi wegańskimi źródłami witaminy B12 są:
-produkty fermentowane (np. miso, sos sojowy, tempeh, warzywa kiszone, jogurty z orzechów i nasion, czy chleb na naturalnym zakwasie);
-glony (np. spirulina, chlorella);
-drożdże (np. drożdże odżywcze/nieaktywne płatki drożdżowe).


Ciekawostka!
Najbogatsze w witaminę B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak po ich spożyciu nasz organizm posiada bardziej zakwaszone środowisko, w efekcie czego taka osoba potrzebuje większej dawki witaminy B12, aby zbudować odpowiednią odporność i jakość czerwonych krwinek.

 

Odmiany wegańskich diet

Dieta Wysokowęglowodanowa
Wielu wegan preferuje dietę opierającą się głównie na węglowodanach. Proporcje takiej diety to:
- 80% kalorii pochodzących z węglowodanów
- 10% kalorii pochodzących z tłuszczy
- 10%kalorii pochodzących z białek
Istotą tej diety jest zapewnienie organizmowi minimalnej ilości białek i tłuszczów, a w większości spożywanie wysokoenergetycznych źródeł węglowodanów, pochodzących z pełnych zbóż, czy owoców. Do zalet tej diety zaliczamy wyższy poziom glikogenu w organizmie oraz lepszą zdolność wykorzystania go, przez co poprawie ulega sprawność podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych. Osoby stosujące dietę wysokowęglowodanową mają w organizmie niższy poziom kortyzolu (tzw. hormonu stresu).


Dieta Raw
To z kolei dieta oparta na spożywaniu pokarmów nieprzetworzonych i nie poddanych obróbce cieplnej. Celem jest uzyskanie z pożywienia jak największej ilości witamin, minerałów i składników odżywczych w niej zawartych. Bazę takiego sposobu odżywiania stanowią głównie świeże warzywa, owoce i orzechy. W diecie tej dopuszcza się również suszenie i obróbkę termiczną nie przekraczającą 40 stopni C.


Często osoby, które spożywały duże ilości mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego po przejściu na dietę wegańską odczuwają wiele pozytywnych zmian w swoim organizmie. Jednak należy pamiętać, że sposób odżywiania trzeba dostosować do własnych potrzeb i preferencji. Nie każda wegańska dieta będzie odpowiednia dla każdego. Przed wprowadzeniem radykalnych zmian w odżywianiu najlepiej skonsultować się z lekarzem, który przeprowadzi odpowiednie badania i udzieli wskazówek.


Koszty diety wegańskiej
Należy też wspomnieć, że dieta wegańska wcale nie musi być droga. Wiele osób wciąż jest przekonanych, że weganizm wiąże się z wyższymi rachunkami za zakupy spożywcze. Poniżej proponujemy kilka tanich sposobów na zakupy produktów, wykorzystywanych w diecie wegańskiej:

-zawsze warto sięgać po regionalne, sezonowe warzywa i owoce, które są tańsze, niż egzotyczne owoce sprowadzane do Polski;

-w sezonie wiosenno - letnim, kiedy mamy dostęp do wielu rodzajów świeżych owoców i warzyw warto jest zrobić zapasy i zamrozić lub przetworzyć ulubione produkty;


-źródła białka można odnaleźć w warzywach strączkowych (np. fasola, groch), które przecież też nie są drogie;


-zamiast kupować gotowe produkty (tj. roślinne jogurty, mleka, chleby) lepiej zaopatrzyć się w składniki i przygotować je samemu.


Kilka zalet diety wegańskiej
*Zdrowa dieta wegańska oczyszcza organizm z toksyn i w przypadku zakwaszonego organizmu przywraca równowagę kwasowo- zasadową.
*Produkty spożywane w diecie wegańskiej zazwyczaj są bogactwem błonnika, który pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit.
*Dobrze zbilansowana dieta wegańska dostarcza organizmowi wielu witamin i minerałów, pochodzących z pełnych ziaren zbóż oraz nasion i orzechów, dzięki czemu buduje odporność naszego organizmu.
*Dieta wegańska wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca, cukrzycę, a także nowotwory.


Uwaga na pułapki!
Dieta wegańska również może być niezdrowa! Większość osób wypowiadających się na temat diety wegańskiej uważa, że jest ona zawsze zdrowa i przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Nic bardziej mylnego. Na sklepowych półkach coraz częściej możemy spotkać się z produktami nie zawierającymi składników pochodzenia zwierzęcego, ale nie oznacza to, że te produkty korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawsze czytajmy etykiety! Bardzo często produkty pochodzenia zwierzęcego zastępowane są dużą ilością rafinowanego cukru, utwardzonych tłuszczów trans, czy innych związków chemicznych polepszających smak. Dlatego niezależnie od tego, jaki sposób żywienia wybierzemy, należy pamiętać o tym, aby w naszych kuchniach znajdowały się produkty nieprzetworzone, najwyższej jakości! To klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

Bibliografia:
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=108
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=91
Pitchford Paul, Odżywianie dla zdrowia, Wydanie III, Wydawnictwo Galaktyka

WP2017-05-23

opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
super artykuł, czegoś takiego szukałam:)
cytuj odpowiedz 13.06.2017, godz. 14:26
Róża01
Róża01 powiedział/a:
ciekawy artykuł !!!
cytuj odpowiedz 06.07.2017, godz. 14:21
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:03
Nikita
Nikita powiedział/a:
Super artykuł i przepisy
cytuj odpowiedz 16.03.2020, godz. 15:11

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet