Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie
Składniki:
pasta kokosowa - 100 g
orzechy nerkowca - 100 g
miód (lub syrop z agawy) - 2 łyżki
sól himalajska szczypta
- polewa:
kakao - 2 łyżki
olej kokosowy (płynny) - 2-3 łyżki
woda - 4 łyżki
- dla ozdoby:
skorupa kokosa - 3 szt.
wiórki kokosowe trochę
Sposób przygotowania:
Lody można również zrobić bez maszyny, wkładając opakowanie do zamrażalki i miksować przez pierwsze 3 godziny co godzinę. Można ostatnim razem uformować kulki i w takiej postaci zamrozić. Przed spożyciem lodów musimy je wyciągnąć pół godziny wcześniej.
Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody, wsypujemy kakao i cukier kokosowy. Mieszmy wszystko do połączenia składników na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kakao. Mieszamy do połączenia składników. Podgrzewamy polewę na małym ogniu lub w kąpieli wodnej i taką gorącą czekoladą polewamy deser lodowy.
Smacznego!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.