Wykorzystaj resztki w stylu eko!
gotujwstylueko.plWykorzystuj „resztki”
Nie zawsze to, co wyrzucasz do śmieci musi tam trafić.
Zastanów się, czy żywność lub resztki, które lądują w koszu mogą się jeszcze do czegoś przydać.
W ten sposób nie tylko zadbasz o środowisko, ale również sporo zaoszczędzisz.
Istnieją również inne sposoby wykorzystywania resztek jedzenia, czy tzw. organicznych odpadów.
Zmielone skorupki jaj nałożone na zmywak pomogą usunąć przypalenia z każdego garnka, a przy tym nie podrażnią naszej skóry.
Skórka z banana może posłużyć, jako domowy wybielacz do zębów – należy przez 2 minuty wewnętrzną częścią wmasowywać ją w zęby i gotowe! Co ciekawe liście kwiatów doniczkowych czyszczone w ten sam sposób nabiorą błysku. Skórka z banana ma również inne zastosowanie – pocięta na kawałki i zakopana wokół rośliny odstrasza mszyce.
Obierki po warzywach i owocach można wykorzystać do przygotowania domowego kompostu. To szybki i tani sposób na wartościowy nawóz. Wystarczy wybrać miejsce osłonięte od wiatru, ułożyć warstwę gałązek, na to warstwę ziemi, a następnie odpadki. Co jakiś czas całość, przemieszaĆ, przesypać ziemią i wzbogacić, np. o przejrzałe owoce lub bakterie kompostowe.
Istnieje wiele sposobów wykorzystania resztek jedzenia lub terminujących się produktów. Nie potrzebujemy dodatkowych urządzeń, czy funduszy, aby samemu je spożytkować. To samo dotyczy firm z branży spożywczej, które bardzo często przeznaczają produkty z krótkim terminem ważności do Banków Żywności. To miejsce, w którym zbierana jest żywność i przekazywana potrzebującym. W ten sposób pomagamy innym, nie marnujemy jedzenia i dbamy o środowisko.
Kilka sposobów na wykorzystanie „resztek”
- gotując rosół nie wyrzucaj mięsa - wykorzystaj je do np.: do pierożków:
Pierożki z mięsem na sposób azjatycki
- nie wyrzucaj ugotowanych warzyw, przyrządź z nich sałatkę jarzynową, pasztet lub omlet:
lub
..................................................................................................................................................................................
- obierki warzywne (wcześniej dokładnie myjemy warzywa a korzeniowe szorujemy) , gałązki lub „końcówki” warzyw wkładaj do woreczka i zamrażaj, gdy uzbiera się ich wystarczająca ilość będą stanowić świetną bazę bulionu,
! Bulion warzywny z wakame i szałwią
lub
...................................................................................................................................................................................
- po wyciśnięciu soku z warzyw i owoców nie wyrzucaj pulpy, może stać się składnikiem ciasteczek, burgerów wegetariańskich lub dodatkiem do tradycyjnych kotletów a nawet ciast i ciasteczek:
! Ciasto marchewkowe bez pieczenia
Marchewkowe babeczki - kulinarny recykling
lub
Owocowe ciasteczka z ciecierzycy
................................................................................................................................................................................
- jeżeli przygotowujesz domowe mleka roślinne zachowaj resztki po jego odsączeniu, mogą posłużyć do koktajli, upichcenia deserów, np. placuszków:
Placuszki owsiane - kulinarny recykling
lub wykonać wykwintne ciasto
Sernik z migdałów, słonecznieka i rodzynek
A tu wykorzystana pulpa z marchewki i z kokosa:
! Ciasteczka marchewkowo kokosowe
.............................................................................................................................................................................
- końcówki napoczętych warzyw wykorzystaj do przygotowania farszu, np. do tortilli lub zapiekanych warzyw:
Bezglutenowe tortille z warzywami
lub
...................................................................................................................................................................................
- z chleba, który nie jest pierwszej świeżości zrób tosty lub grzanki:
..................................................................................................................................................................................
- wysuszone i zmielone w młynku skórki cytrusów mogą urozmaicić smak ciast i herbat:
.................................................................................................................................................................................
- gdy w szafce zalegają Ci bakalie, a w lodówce resztka ciast lub innych słodyczy zrób bajaderkę, zapiekankę:
Orzechowe bajaderki z niespodzianką
! Zapiekane owoce z grzankami z drożdżówki
lub
................................................................................................................................................................................
Gdy w szafce masz końcówki różnych kasz, możesz to wszystko zmieszać i przygotować np.:
Bezglutenowy chleb bez drożdży, zakwasu i mąki
lub
Chleb bez mąki lub
! Chleb samo ziarno gdzie wrzucasz te nasiona i pestki, które akurat zalegają Ci w szafkach
...............................................................................................................................................................................
- Pozostałości makaronu możesz zapiec lub poddusić z warzywami, owocami lub przygotować orzeźwiającą sałatkę:
! Makaronowa sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami
..................................................................................................................................................................................
- gdy w sezonie mamy jakiegoś produktu zbyt dużo możemy zawsze go PRZETWORZYĆ, z pomocą przyjdą nam słoiki, sokowniki lub zwykły garnek, w którym możemy zagotować produkt z dodatkiem słodu lub soli (w roli konserwanta) wlać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry wieczkiem aby słoiki się zamknęły. W ten sposób możemy
- z różnego rodzaju owoców wyprodukować kompoty:
- dżemy (które wykorzystamy jeszcze w sezonie nie czekając do zimy)
Możemy równiez najpierw wycisnąć sok z owoców, zawekować go a następnie z pulpy pozostałej wykonać dżem:
! Sok i dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
................................................................................................................................................................................
- z ogórków aby się nam nie zmarnowały i nabrały zupełnie innych walorów smakowych możemy naprędce wykonać:
lub
Właściwie możemy zakisić większość warzyw i owoców, które sądzimy, że nie przejemy. Zmienią one nie tylko swój smak ale również nabierają dodatkowych walorów zdrowotnych (kiszonki to naturalne probiotyki).
To jedynie kilka sposobów na wykorzystanie w kuchni resztek jedzenia lub nadprogramowych produktów w sezonie. Wystarczy uruchomić kreatywność, a gotowanie z resztek może przerodzić się w niezłą zabawę!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.