Szybki rosół
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
marchew - 5 szt.
pietruszka - 1 - 2 szt.
seler - 1/2 szt.
por - 1/2 szt.
imbir kłącze (opcjonalnie) - 1 cm
kurkuma kłącze (opcjonalnie) - 1 cm
liść laurowy - 2 - 3 szt.
pieprz czarny ziarnisty do smaku
sół himalajska do smaku
natka pietruszki - 1/2 pęku
czosnek - 1 - 2 ząbek
cebula - 1 szt.
łodygi selera (opcjonalnie) kilka
koperek (opcjonalnie)
Dodatkowe informacje:
Pojęcie "szybki" jest tutaj względne. Czasami gotuję rosół przez kilka godzin , więc taki który gotuje się 75 - 90 minut, to krótko.Im więcej dołożymy warzyw i mięsa, tym rosół będzie bardziej aromatyczny. Według mnie najwięcej aromatu dodają łodygi pietruszki i liście selera, które w sezonie letnim mrożę.
Wywar powstały z gotowania jest doskonałą bazą do innych zup. Dlatego też ja gotuję takiego wywaru więcej i przechowuję zamknięty w słoikach do 3 dni w lodówce lub mrożę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.