Dżem malinowo-jeżynowy - dietetyczny, bez żelatyny!
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: przetwory
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
ksylitol - 70 g
wrzątek - 1/4 szklanki
Dodatkowe informacje:
Z podanych proporcji wyszły mi 4 słoiczki - dwa po 400 ml, jeden 350 ml i kolejny ok. 250 ml.Dżemik jest bez dodatku cukru białego, którego zastąpiłam zdrowszym zamiennikiem, a mianowicie ksylitolem. Wyeliminowałam także żelatynę wieprzową, a dodałam agar. Bardzo go polubiłam i aktualnie zastąpił mi żelatynę we wszystkich przepisach. Dżem ma kremową, smarowną konsystencję, śliczny mocno różowy kolor i mnóstwo widocznych maluteńkich pesteczek :) Nie jest przesłodzony, a raczej słodko-kwaskowaty, czyli taki jak lubię najbardziej :)
Sposób przygotowania:
Po upływie ok. 30 minut rozgnieć owoce, które się nie rozpadły. Dodaj ksylitol. I teraz gotuj już na pełnym ogniu, bez przykrycia, tak aby zagęścić owocową masę. Gotuj kolejne 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.