Sok i dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika
Bożena1960Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Składniki:
śliwki - 2 kg
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne (nie trzeba ich obierać), dołożyć do śliwek.
Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.
Sok dosłodzić, przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować
Pozostałe owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owoców.
Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby, zagotowac a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.
Rada;
Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.