Bezglutenowy chleb (bez drożdży, zakwasu, mąki)
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Komosa ryżowa - 1/3 szklanki
Amarantus - 3 łyżki
Ewentualnie: sól - 1/3 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Składniki na małą formę o wymiarach 10 × 15 cm.Chleb ten powstał z myślą o naszej małej smakoszce domowego pieczywa. Namoczyłam małą ilość kaszy, quinoa i amarantusa, bo bałam się, że ten eksperyment nie zakończy się pomyślnie. Myliłam się! Próbny chlebek wyszedł na tyle smaczny, że nie nadążałam z krojeniem kromek dla córek. Dodam, że pięknie pachnie po wyjęciu z piekarnika, ma bardzo ładny żółtawy kolor (podoba się dzieciom!), fajną konsystencję (nie kruszy się, jest zwarty i puszysty). W prawdziwym chlebie powinien być wyczuwalny lekki słód i to się tu zadziało za sprawą jabłka.
Myślę, że można swobodnie zmieniać proporcje kaszy jaglanej i komosy ryżowej. Radzę jednak nie modyfikować ilości amarantusa. Obawiam się, że gdyby dominował, chlebek stałby się gorzkawy i ucierpiałaby na tym też jego zwarta konsystencja. Dodałam amarantus ze względu na jego walory odżywcze - bardzo sporą ilość żelaza (5 razy więcej niż szpinak), wapnia, magnezu, kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Nie rezygnujcie z tego składnika, przyrządzając chlebek dla Waszych dzieci. Amarantus bowiem może być zbawienny dla maluszków, które borykają się z niskim poziomem żelaza. Taka sytuacja występuje szczególnie często około 1 roku życia, kiedy wszelkie zapasy z życia płodowego ulegają wyczerpaniu.
Na zdrowie maluchy i starszaki!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.