Chleb z kaszy gryczanej niepalonej
opuncja123Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe, sezam
Składniki:
woda - ml
sól - 1-2 łyżeczka
pestki z dyni garść
sezam garść
słonecznik łuskany garść
orzechy włoskie garść
Sposób przygotowania:
Rano przemieszać zawartość miski i uzupełnić wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną warstwą wody. Odstawić na cały dzień.
Wieczorem skontrolować poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, trzeba odlać nadmiar (wody powinno być niedużo, inaczej wyjdzie zakalcowate). Klejącą kaszę zmiksować w blenderze na pół gładko. Dodać sól i ew. dodatki i wymieszać.
Przełożyć do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i umieścić w (zimnym) piekarniku lub pozostawić w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten czas ciasto wypełni nieco foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się lekko zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmować, jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.