Pożywny kapuśniak
opuncja123Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki:
Zawiera: mięso
Składniki:
wędzony surowy boczek - 100 g
kiszona kapusta - 300 g
ziemniaki - 4 szt.
woda - 1,5 litra
cebula - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler kawałek
natka pietruszki - 1/2 pęku
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Cebuli nie obierać, umyć. Warzywa włożyć do zupy, dodać: listek laurowy, ziele angielskie, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Dodać kiszoną kapustę oraz kminek i majeranek, gotować przez ok. 20 minut. Na koniec usunąć cebulę, selera, pietruszkę i natkę.
Dodać świeżo zmielony czarny pieprz. Boczek pokroić na plasterki, rozgrzać małą patelnię i na wolnym ogniu zrumienić z dwóch stron (ok. 10 minut).
Marchewkę wyjąć z wywaru, pokroić w plastry i włożyć z powrotem do zupy. Zupę podawać z plastrami boczku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.