Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyJadowitaKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Biszkopt z ksylitolem
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wygląda super! Szukałam takiego przepisu.
11.09.2023, godz. 19:54
Przepis: Czekoladowy krem jaglany
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wygląda obłędnie, muszę spróbować.
02.03.2023, godz. 19:43
Przepis: Gofry chlebowe
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Świetny pomysł! Takie kanapki to dopiero musi być rarytas dla podniebienia.
08.02.2023, godz. 18:30
Przepis: Babeczki z rabarbarem
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wyglądają bardzo apetycznie... Jeszcze moment i mój rabarbar będzie idealny na te babeczki. Uwielbiam jego kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkim ciastem.
21.05.2022, godz. 15:31
News: Wyniki konkursu - Biominkowy przepis
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Ależ zaskoczenie! Miło znaleźć się w gronie wyróżnionych, dziękuję :)
25.04.2022, godz. 16:40
Przepis: Bezglutenowy wegański makowiec raw bez pieczenia pełen aminokwasów
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Takie proste a takie wspaniałe. Uwielbiam makowiec, więc przepis koniecznie do wypróbowania.
23.04.2022, godz. 13:55
Przepis: Kotlety z ciecierzycy
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Mojej córki również :)
08.03.2022, godz. 18:37
Przepis: Cukier malinowy
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Świetny pomysł, do herbaty ale i do dekoracji słodkości pewnie obłędny :) mmm malinki
07.03.2022, godz. 18:12
Przepis: Makowa jaglanka
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Pychota! Ciut nie kutia :) Dodatek maku to świetny pomysł. Zjadłam z apetytem i na pewno będę wracała do przepisu. Polecam.
01.03.2022, godz. 18:33
Przepis: Ciasteczka migdałowe w 20 minut
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Z taką prezencją, muszą wybornie smakować :) Koniecznie wypróbuję.
16.02.2022, godz. 18:28
Przepis: Wegańskie gofry z kremem kasztanowym
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Smakowicie się prezentują
04.02.2022, godz. 17:02
News: Wyniki konkursu na najlepszy przepis z Olejem Sezamowym Bio Planete
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Gratulacje! Wspaniałe dania wygrały :)
13.01.2022, godz. 16:55
Przepis: Pełnoziarnisty chleb gryczano - owsiany z orzechami, śliwkami i żurawiną
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Domowy chleb... Aż zapachniało. A ten wygląda apetycznie!
31.12.2021, godz. 20:12
News: Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 19 ZIMA 2021/2022
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Mam już i ja! :) Świetne wydanie! Jak zwykle dużo apetycznych przepisów do wypróbowania i garść ciekawych informacji.
03.12.2021, godz. 18:03
Przepis: Lasagne szarlotkowa z kruszonką
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Dość dobrze się kroi, trochę trudności może sprawiać wyjęcie zwłaszcza pierwszego kawałka z głębokiego naczynia :)
05.11.2021, godz. 17:55
News: Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5 
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Super pomysły na częsty problem z szykowaniem "niebylejakiego" jedzenia do szkoły.
05.09.2021, godz. 17:53
Przepis: Pasztet z kurek z ciecierzycą
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Ależ świetny pomysł! Nastawić ciecierzycę i w las póki jeszcze są dostępne. Na pewno wypróbuję.
25.08.2021, godz. 21:06
Przepis: Czekoladowa pieczona owsianka
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Bardzo prosty i pyszny przepis, smakuje szczególnie teraz kiedy maliny można zerwać prosto z krzaka. Kubki smakowe dorosłych i dzieci zachwycone ciepłą owsianką :)
17.08.2021, godz. 19:45
Przepis: Ciasto daktylowe
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Przepyszne! Ciasto jest naprawdę łatwe w wykonaniu i warto je upiec nawet z podwójnej porcji (i z czekoladą), tak szybko znika z blachy :)
02.08.2021, godz. 21:12
Przepis: Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Tylko 3 składniki a jakie można wyczarować pyszne ciastka. Super!
25.07.2021, godz. 11:47
Przepis: Zapiekana miodowa marchewka na maśle
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Pyszności, świetnie smakuje do obiadu.
08.07.2021, godz. 20:44
News: Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 17 LATO 2021
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Przepiękna wakacyjna okładka i ciekawa zawartość :) Z niecierpliwością czekam na PDF . 
29.05.2021, godz. 10:57
Przepis: Kompot z rabarbaru
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Mój kompot od cukru kokosowego zrobił się bardziej brązowawy niż różowy ale wyszedł smaczny :)
29.05.2021, godz. 10:27
Przepis: Pasztet fasolowy ze śliwką
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Z pewnością zdrowiej, i w smaku zapewne lepszy by był, przymierzam się do takiej wersji już od dłuższego czasu.
05.05.2021, godz. 20:24
Przepis: Syrop z fiołka wonnego
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Trzeba przyznać że kolor ma naprawdę piękny. Gdzie można spotkać takie kwiatki? Czy długi jest ich okres kwitnienia?
04.05.2021, godz. 10:37
Przepis: Placuszki z ciasta ziemniaczanego
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Placki ziemniaczane na słodko i to z jabłkami? Trzeba zrobić jak zostanie trochę nadprogramowych ziemniaków z obiadu. Ciekawi mnie ich smak.
26.04.2021, godz. 20:55
News: Najszczęśliwsze kury
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Piękne stado szczęśliwych kur. Tak powinno wyglądać życie wszystkich zwierząt. Moje kurki też są szczęśliwe, chodzą gdzie chcą, robią co chcą i widać ich radość. Józefina, Śnieżynka, Czekoladka, Stokrotka i inne... zawsze znoszą pyszne jajka. Takie jajka naprawdę warto jeść.
24.04.2021, godz. 13:44
News: WYNIKI KONKURSU Z ALCE NERO!
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wspaniale znaleźć się w gronie laureatów :) dziękuję bardzo :)
19.04.2021, godz. 16:42
Przepis: Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Uwielbiam kaszę jaglaną w takiej wersji.
15.04.2021, godz. 18:29
News: 9 sposobów na płatki owsiane w słoiku
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jak widać nudna owsianka to mit. Wspaniałe pomysły! Grzech nie skorzystać.
15.04.2021, godz. 18:23
Przepis: Smalec z fasoli ze skwarkami
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Pyszny i prosty przepis na dodatek do chleba.
15.04.2021, godz. 18:12
Przepis: Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Przepyszne! Zrobiłam i zrobię jeszcze nie raz.
14.04.2021, godz. 19:26
News: Pokrzywa
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Najlepsza herbatka, listki pokrzywy suszę już od kilku lat. Można je później rozdrobnić w moździerzu i dosypywać do wypieków albo koktajli.
09.04.2021, godz. 19:58
News: Gdzie jest gluten?
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Przydatna ściągawka.
09.04.2021, godz. 19:54
News: Polskie superfoods
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
O tym właśnie trzeba mówić, pisać i czytać. Mamy prawdziwe skarby w sadach, wokół domostw i w lasach i często o nich zapominamy.
08.04.2021, godz. 20:26
News: Fioletowe antyoksydanty
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Warto wiedzieć. Uwielbiam fiolet.. i uwielbiam czerwoną kapustę w formie surówki, ale gotowana? Nigdy nie spotkałam się.. Ciekawie by wyglądało danie.
08.04.2021, godz. 18:45
Przepis: Koktajl z rabarbarem
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jestem zaciekawiona połączeniem rabarbaru z daktylami... Jak tylko odpowiednio wyrośnie na pewno wypróbuję.
08.04.2021, godz. 17:15
News: Nikita - Monika Więckowska - Ja, mój ogród, moja kuchnia i moje octy
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jest Pani niesamowitą kobietą, pasjonatką, zielarką... Czytając, czuć miłość do roślin i do natury. Podziwiam energię i zapał do pracy w ogrodzie, w kuchni (szczególnie do przetwarzania) oraz pomysłowość.
02.04.2021, godz. 19:16
Przepis: Mocno kakaowy krem z suszonych owoców
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Dziękuję :)
01.04.2021, godz. 18:18
News: Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 16 WIOSNA 2021
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jak cudownie że jest już wersja Magazynu w PDF. Przyjemna lektura się szykuje przed świętami.
31.03.2021, godz. 17:58
Przepis: Pasztet z ciecierzycy z wędzoną śliwką
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Śliwki wędzone w pasztecie to najlepsza opcja. Na pewno jest wspaniały w smaku.
30.03.2021, godz. 09:06
News: Mazurek i pascha w stylu eko
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Zapachniało słodyczą świąt... Mazurki takie, aż chce się zjeść, i mam już swój typ na święta.
27.03.2021, godz. 07:05
News: Piękne dłonie – dbaj o nie!
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Należy się im taki relaks! W końcu wykonują dużo czynności i są bardzo narażone na szereg czynników.
Przepisy wspaniałe, osobiście uwielbiam peeling kawowy ale skuszę się na kąpiel w lawendzie, której jeszcze trochę zostało mi z zeszłego lata.
24.03.2021, godz. 19:04
News: Sałatka w stylu eko!
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jarzynowa rządzi! Jednak wszystkie są bardzo kuszące i inspirujące.
24.03.2021, godz. 18:54
Przepis: Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Robię podobny, ale grzybów nigdy jeszcze nie dodawałam do niego. Chyba zaryzykuję.
23.03.2021, godz. 17:24
Przepis: Jesienny pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wyobrażam sobie jak musi wybornie smakować. Z pewnością upiekę.
23.03.2021, godz. 17:20
Przepis: Orzechowe ciasteczka z mąką kukurydzianą
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Wyglądają jak z cukierni, zamierzam wypróbować.
21.03.2021, godz. 15:40

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet