Pełnoziarnisty chleb gryczano - owsiany z orzechami, śliwkami i żurawiną
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, drożdże, owies
Składniki:
mąka owsiana pełnoziarnista - 150 g
skrobia ziemniaczana - 100 g
łuska babki jajowatej - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1 łyżeczka
miód akacjowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
żurawina - 2 łyżki
śliwki suszone - 5-6 szt.
woda - 350 ml
olej z orzechów włoskich - 2 łyżki
otręby gryczane - 1 łyżka
czarnuszka, płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Żurawinę i śliwki zalać wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odcedzić owoce, śliwki pokroić w plasterki. W międzyczasie posiekać orzechy.
Jak ciasto wyrośnie dodać do niego bakalie i jeszcze raz wymieszać. Misę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć misę z ciastem i pozostawić w cieple na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.