Pasztet z ciecierzycy z wędzoną śliwką
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, sezam, owies
Składniki:
seler korzeń (1/2) - 100 g
cebula duża - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
jajka ekologiczne - 2 szt.
płatki owsiane bezglutenowe - 80 g
pasta tahini eko (gotowa lub domowa) - 2-3 łyżki
pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1/2-1 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
śliwki wędzone - 10 szt.
mała keksówka
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas moczenia i gotowania ciecierzycy.Sposób przygotowania:
Do malaksera wrzucić ugotowaną ciecierzycę (przygotowanie ciecierzycy: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/cieciorka-w-sloikach-eko), uduszone warzywa, tahini, płatki owsiane, jajka, sól, pieprz, tymianek. Zmiksować na gładką masę (ewentualnie możemy użyć maszynki do mielenia mięsa).
Formę keksówkę nasmarować olejem (np. rzepakowym). Do keksówki wyłożyć połowę masy, na środku ułożyć śliwki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.