![Syrop z fiołka wonnego](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-05/15591-photo-main.jpg)
Syrop z fiołka wonnego
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 300 ml
sok z cytryny eko
Sposób przygotowania:
Kwiaty umieszczamy w nieprzezroczystym naczyniu i zalewamy je wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (może być na całą noc lub nawet dłużej). Następnie kwiaty odcedzamy i odciskamy (ja nie wyrzucam ich tylko dodaję do octu fiołkowego), dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny -ilość zależy od tego jaki kolor syropu chcemy uzyskać. Im więcej soku z cytryny tym syrop będzie się stawał coraz bardziej różowy (dodając sok cytrynowy możemy "bawić " się kolorem syropu). Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut i gorący przelewamy do buteleczki.
Syrop pięknie pachnie i ma piękny kolor. Możemy go używać do lemoniad, deserów czy do barwienia mas do tortów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.