Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyMango
Mango
09 / 11 / 2021

Mango

MartaKowalska

 

 

 

Mango


Mango (Mangifera indica L.) to jeden z najpopularniejszych owoców tropikalnych, znany
z silnego aromatu, wyśmienitego smaku i wysokiej wartości odżywczej. Często jest określane mianem „króla owoców”, ze względu na właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza związkom przeciwutleniającym. Powszechnie rośnie w strefie podzwrotnikowej i rejonach tropikalnych oraz Ameryce Południowej, Środkowej i południowo – wschodniej Azji.

Mango to narodowy owoc Pakistanu, Indii i Filipin. Największym producentem mango na świecie są Indie, gdzie produkuje się ponad 20 mln ton mango rocznie, co stanowi ok. 40 % światowej produkcji. Warto zaznaczyć, że przy tak dużej produkcji na eksport przeznacza się zaledwie 1 % owoców! Należy do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). Drzewo jest wiecznie zielone i może osiągać do 45 m wysokości. Liście mango są podłużne, zielone i czerwonawe, które po przerwaniu wydzielają aromatyczny zapach. Kwiaty mają żółtozielone lub białoczerwone zabarwienie. Owoce są owalne, mają dużą pestkę i soczysty, żółty miąższ. Zależnie od odmiany, mango może mieć różną barwę (zielona, żółta, czerwona, pomarańczowa) i wagę – osiąga od ok. 300 g do nawet 1 kg!

Istnieje wiele odmian mango, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, zabarwieniem skórki, smakiem oraz wartością odżywczą. Popularnymi odmianami są: Ataulfo, Osteen, Kent, Keitt, Van Dyke, Tommy Atkins

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MANGO

Mango jest dobrym źródłem witamin (A, C, E, z grupy B), składników mineralnych, przeciwutleniaczy (mangiferyna, związki fenolowe, antocyjany, kwercetyna, beta-karoten, kwas askorbinowy), węglowodanów, błonnika i pektyn, aminokwasów (leucyna, lizyna, cysteina, arginina, walina, metionina), garbników, kwasów organicznych (kwas, jabłkowy, cytrynowy), kwasów tłuszczowych (kwas stearynowy, palmitynowy, linolowy, oleinowy) oraz barwników (karotenoidy, chlorofil) i związków lotnych.

 

Mango zawiera także enzymy z grupy amylaz, dzięki którym w miarę dojrzewania, owoce stają się słodsze. Wartość energetyczna mango wynosi ok. 70 kcal/100 g części jadalnych. Jedna sztuka owocu o wadze 250 g dostarczy nam zatem blisko 175 kcal. Charakteryzuje się średnim Indeksem glikemicznym (IG) to ok. 50. Dojrzałe mango może mieć 60, zaś niedojrzałe 40. Wartość odżywczą mango warunkują czynniki, takie jak: odmiana, stopień dojrzałości i część morfologiczna rośliny, warunki klimatyczne i agrotechniczne, obróbka technologiczna i przechowywanie.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE W 100 G CZĘSCI JADALNYCH MANGO
• Woda - 78,9 – 82,8 g
• Białko - 0,36 – 0,40 g
• Tłuszcz - 0,30 – 0,53 g
• Węglowodany - 16,20 – 17,18 g
• Błonnik - 0,85 – 1,06 g

W miarę dojrzewania owoców zachodzi w nich szereg zmian fizjologicznych, biochemicznych i strukturalnych, istotnie wpływających na zawartość składników odżywczych i fitochemicznych, które powodują zmiękczenie owocu, zmianę zabarwienia skórki oraz modyfikację zapachu, smaku i zdolności antyoksydacyjnej. Podczas dojrzewania wzrasta głównie zawartość kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6), skrobi, pektyn i cukrów, zaś zmniejsza się zawartość aminokwasów i kwasów organicznych. Owoce mango są nietrwałe, nie mogą być długo składowane. Najlepiej szybko je zjeść lub wykorzystać do produkcji różnego rodzaju przetworów (pulpy, przeciery, kiszonki).

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI MANGO

Jakich korzyści zdrowotnych można spodziewać się po włączeniu mango do diety? Okazuje się, że bardzo wielu, co zostało udowodnione naukowo. A oto jak korzystnie wpływają na nasz organizm składniki zawarte w mango:

• błonnik reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom;
• enzymy wspomagają trawienie;
• witamina C pomaga w produkcji kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza;
• duża zawartość witaminy A korzystnie wpływa na skórę i wzrok;
• antyoksydanty niwelują wolne rodniki, zapobiegając powstawaniu nowotworów i spowolniając procesy starzenia;
• potas regulując gospodarkę wodno – elektrolitową wspiera serce i kontroluje ciśnienie krwi;
• witamina B6 kontroluje poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo – naczyniowych oraz wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy;
• dzięki dużej zawartości garbników, ekstrakty z mango wchodzą w skład wielu środków ściągających oraz wspomagających w leczeniu zapalenia błon śluzowych.

Na dużą uwagę zasługuje obecny w mango ksanton – mangiferyna. To związek o właściwościach przeciwutleniających, który występuje obficie w korze i liściach mangowca. Mangiferynę często wykorzystuje się do produkcji suplementów diety. W badaniach farmakologicznych udowodniono, że związek ten wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dowiedziono, że ksanton z mango skutecznie hamuje powstawanie produktów glikozylacji, w związku z czym może przeciwdziałać następstwom cukrzycy (nefropatia, retinopatia, miażdżyca). Badania in vitro pokazują, że mangiferyna wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Ponadto, poprzez obniżenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, mangiferyna może zapobiegać zaburzeniom gospodarki lipidowej.

WSZECHSTRONNE WYKORZYSTANIE

Mango znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Można spożywać je na surowo i po przetworzeniu. Świeże owoce nadają się do przygotowania koktajlu (np. mango lassi), lub jako dodatek do sałatek, jogurtu, musli czy owsianki. Mango często dodaje się także do różnych potraw (np. sos curry) oraz ciast i deserów (deser ryżowy z mleczkiem kokosowym).
Na rynku dostępne jest mango suszone, liofilizowane i puffingowane oraz różnego rodzaju produkty z mango: soki, kremy, musy, przeciery, napoje, koktajle, nektary, sosy, cukierki, desery i jogurty. Na szczególną uwagę zasługuje mango puffingowane, uzyskiwane poprzez suszenie próżniowe pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Proces umożliwia uzyskanie produktu o wysokiej wartości odżywczej bez utraty cennych składników. Puffing to idealna przekąska zastępująca słodycze.

             suszone mango


W Indiach często wykorzystuje się niedojrzałe, kwaśne mango. Suszony i zmielony owoc stanowi przyprawę „amchur”, którą wykorzystuje się jako środek zakwaszający do sałatek, pikli czy chutneya. Podobnie, w krajach azjatyckich mango niedojrzałe spożywa się w formie przekąski z dodatkiem chilli i sosu rybnego lub w sałatce z dodatkiem suszonych ryb lub krewetek.

Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, mango znalazło zastosowanie przy produkcji kosmetyków (szampony, odżywki, balsamy, kremy, mydła, pomadki do ust) Ekstrakty z mango mogą zapobiegać degradacji keratynocytów, spowodowanej promieniowaniem UVB oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne, stąd też wykorzystywane są w preparatach o działaniu odżywczym, nawilżającym, przeciwstarzeniowym i ochronnym przed szkodliwym promieniowaniem. Kosmetyki zawierające w składzie olej z nasion mango wykazują działanie okluzyjne (ochronne) i nawilżające. Z nasion mango wytwarza się białe, bezzapachowe mydło bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe,
które jest bardzo dobrym emolientem, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia oraz dobrze nawilża skórę. Mydło można stosować do ciała i włosów.

DOMOWE KOSMETYKI Z MANGO:

Maseczka z mango dla cery naczyniowej
3 łyżki miąższu z mango wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 5 łyżkami miąższu z aloesu. Schłodzoną papkę nałożyć na twarz, zmyć letnią wodą po 15 minutach.

Tonik z mango
Wycisnąć sok z mango i codziennie przemywać twarz. Tonik odżywia i złuszcza skórę. Nie jest przeznaczony dla cery wrażliwej, gdyż może uczulać.

Maska do włosów z masłem z pestek mango
2 łyżki masła z pestek mango rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wsmarować w wilgotne włosy. Nałożyć ręcznik na pół godziny, po czym dokładnie umyć włosy. Maska nada włosom elastyczność i blask.

W medycynie ajurwedyjskiej, do celów leczniczych wykorzystuje się prawie wszystkie części mango: miąższ, korę, nasiona, liście,gumę. Nasiona stosuje się w astmie oraz jako środek ściągający i przeciwbiegunkowy Liście są spalane, a ich opary wdychane w celu złagodzenia dolegliwości gardła i czkawki. Gumę wykorzystuje się na świerzb i popękane stopy. Kora ma działanie tonizujące, ściągające i przeciwgorączkowe, stosuje się ją w reumatyzmie i błonicy. Ponadto ekstrakty z kory zawierają garbniki, które używa się jako środek barwiący.

MANGO NIE DLA KAŻDEGO

Chociaż mango jest wartościowym owocem nie każdy może je spożywać. Szczególną ostrożność powinny zachować:
• osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe – substancje zawarte w owocu mogą wchodzić z nimi w interakcje;
• alergicy – możliwość wystąpienia reakcji alergicznych;
• diabetycy – mango zawiera duże ilości cukrów prostych.

JAK PRZYGOTOWAĆ MANGO?

Należy obkroić mango z obydwu stron pestki, następnie kawałki położyć skórką do dołu, naciąć kratkę, tak aby nie uszkodzić skórki i wypchnąć środek. Mango można także obrać nożykiem i kolejno odkrajać kawałki miąższu.

CZY WIESZ, ŻE...

Intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango!

 

Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet S.A.


PRZEPISY  Z MANGO :

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO

 

 

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM

 

 

ZIMOWA OWSIANKA

 

 

MROŻONE MANGO Z BANANEM I MARAKUJĄ



ZIELENINA Z EGZOTYCZNĄ SŁODYCZĄ

 

 

 

SAŁATKA Z MANGO, OSCYPKIEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI

 

 

SAŁATA Z DOMOWYM SOSEM MANGO

 

 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, OWOCAMI I OCTEM BALSAMICZNYM

 

 

SAŁATKA Z ŁOSOSIA, RUKOLI I MANGO

 

 

MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY Z PRAŻONYM MANGO

 

 

SZARLOTKA EGZOTYCZNA Z MANGO FIT

 

 

DOMOWE MUSLI Z SUSZONYM MANGO

 

 

CIASTO Z MANGO

 

 

SERNIK Z MANGO

 

 

MAKARON TAJSKI Z KURCZAKIEM I SUSZONYM MANGO

 

 

DROŻDŻOWE BUŁECZKI ORKISZOWE Z MUSEM Z MANGO I MAKIEM

 

 

 

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 19 Zima 2021/22

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet