Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, orkisz
Składniki:
cukier kokosowy - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
jajko - 1 szt.
olej kokosowy - 30 g
mus z mango - 150 g
mak do smaku
ZACZYN:
woda - 50 ml
świeże drożdże - 30 g
cukier kokosowy - 1 łyżka
mąka orkiszowa razowa (z puli 350g) - 1 łyżka
DODATKOWO:
mąka do posypania stolnicy
żółtko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Blat obsyp mąką. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki.
Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj rozrobionym z odrobiną ciepłej wody żółtkiem i posyp makiem.
Piecz w piekarniku przez 15 minut w 150*C, a następnie przez 10 minut w 180*C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.