Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżeKuchnia włoska - mapa smaków
Kuchnia włoska - mapa smaków
24 / 05 / 2019

Kuchnia włoska - mapa smaków

Iwona Kuczer

Kuchnia włoska - pyszna, aromatyczna, słoneczna, znana na całym świecie. Myśląc „Włochy” czujemy zapach kawy, smak słodkich, dojrzałych pomidorów, ziół, smak pysznego wina …

Włochy kojarzą nam się głównie z przeróżnymi rodzajami makaronów z sosem, pizzą i risottem. Jednak mają do zaoferowania o wiele więcej. 
Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana, każdy region (a jest ich dwadzieścia) ma swoje tradycje kulinarne, różnice potrafią być zadziwiające. Związane jest to ściśle z położeniem geograficznym, wydarzeniami historycznymi oraz tradycjami społecznymi. Włochy jako znane nam dziś państwo zjednoczyły się dopiero w XIX wieku, kuchnia włoska kształtowała się zatem pod wpływem kulturowym sąsiednich regionów, a także licznych narodów, które przez wieki mieszkały na terenie Włoch. Obecnie kuchnia włoska jest znana na całym świecie i ma wpływ na kulturę kulinarną innych państw.


To co jest wspólne dla całych Włoch to zamiłowanie do dobrego jedzenia, składników świeżych 
i najwyższej jakości, wydobywanie maksimum smaku bez stosowania wymyślnych technik. Tradycyjna włoska kuchnia jest zdrowa - jej głównym elementem są produkty nieprzetworzone, bez chemii, sztucznych barwników, konserwantów. Podstawą są świeże owoce i warzywa, sery, świeże zioła, ryby i owoce morza. Poza tymi cechami poszczególne dania w różnych regionach potrafią się bardzo różnić.

Powodem tych różnic jest także fakt, że prawdziwy Włoch dałby się pokroić za swój sposób przyrządzania danej potrawy - bo przecież tak zawsze robiły jego mamma i nonna - babcia. Dzięki temu odkrywanie smaków Włoch jest niesamowitą przygodą.

Kuchnia północnych Włoch przejęła wiele z klimatu niemieckiego, używa się tu dużo masła i śmietany, przygotowuje risotto i polentę, gotuje się tu też pyszne zupy fasolowe. Dawniej były to tereny biedne – górskie tereny, nieurodzajne ziemie i ostrzejszy klimat nie sprzyjały bowiem rozwojowi rolnictwa. W tym rejonie Włoch nadal bardzo popularne są rośliny strączkowe, ziemniaki, bekon, chleby, kluski - kuchnia prosta, sycąca, inspirowana smakami sąsiednich narodów: Węgier, Austrii, Słowenii.


Z górskich terenów Piemontu pochodzą najbardziej znane włoskie sery: fontina i gorgonzola 
z Lombardii,

Liguria znana jest z pysznego pesto alla genovese,

Parma to znana na całym świecie włoska szynka parmeńska – prosciutto di parma i włoska mortadela, w okolicach Modeny od średniowiecza jest produkowany ocet balsamiczny – aceto balsamico,

rejon Emilia-Romana to sławny parmezan, a także przepyszne tortellini.


Włosi są największym producentem ryżu w Europie. Hoduje się go na wilgotnej ziemi w dolinie Padu. Jada się tu risotto przygotowywane na wiele sposobów, w Wenecji przede wszystkim z ogólnodostępnymi owocami morza, w głębi lądu z warzywami.


Rejony środkowych Włoch to raj dla smakoszy - słyną z najlepszej na świecie kuchni. Sprzyjają temu żyzne gleby, dużo słońca, optymalne warunki do hodowli zwierząt.
Kuchnia Toskanii jest wyrafinowana, ale widać tu także ogromne przywiązanie do tradycji. Uprawia się zboża, ziemniaki, bób, winorośl, oliwki, brzoskwinie. Pasie się bydło, owce i kozy. Włosi w tym rejonie stawiają na prostą i zdrową kuchnię – różne rodzaje chleba (z oliwkami, żytni, kukurydziany, pszenny, z orzechami i dużo innych) jedzone z oliwą, potrawy z warzyw, grzybów, ale także mięso i dziczyzna.

Stolicą kuchni środkowych Włoch jest Rzym – to tu powstają nowe mody i nowe techniki kulinarne, tu kształci się wielu świetnych mistrzów sztuki kulinarnej. Kusi mnóstwo kawiarenek i restauracji, lodziarni z niesamowitymi włoskimi lodami – gelato. Wywodzi się stąd wiele znanych na świecie dań: risotto alla romana – risotto z wątróbką , spaghetti alla carbonara – spaghetti z boczkiem, jajkiem 
i serem pecorino, saltimbocca alla romana – sznycel cielęcy z szynką i szałwią, trippa alla romana – flaki po rzymsku, panna cotta, tiramisu.


Południe Włoch to kuchnia lekka – oliwa, makarony przygotowywane na różne sposoby, owoce morza, warzywa. Jest to obszar bardzo zróżnicowany geograficznie. 
Południowa Kampania (ze stolicą w Neapolu) słynie z żyznych ziem, pięknych krajobrazów, dobrego klimatu. Uprawia się tu cytrusy, morele, oliwki, pomidory, ziemniaki, bakłażany, pszenicę durum (z której produkuje się suchy makaron w wielu kształtach). Stąd pochodzi sławna pizza alla napoletana, a także oryginalny ser z mleka bawolego - mozzarella di bufala, posiadający certyfikat DOC. 
Neapol słynie z najróżniejszych odmian pizzy, calzoni – pieróg z ciasta do pizzy z nadzieniem oraz focacci – rodzaj pieczywa. Neapolitańczycy bardzo lubią makarony, zwłaszcza z sosami warzywnymi. Nie spożywa się tu dużo mięsa, filarem kuchni są owoce morza. 
Dalej na południe leży region Apulia, ciągnący się wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Królują tu ryby i owoce morza, warzywa, świeże makarony, oliwa, pieczywo. Region ten nazywany był dawniej spichlerzem Rzymu, słynie ze świetnej jakości win i produktów rolnych. Niemal wszędzie można zobaczyć sady oliwne, w Apulii powstaje prawie połowa całej oliwy produkowanej we Włoszech. 
Ulubionymi mięsami mieszkańców tego regionu są koźlina i jagnięcia, dużo rzadziej jada się wołowinę, drób i wieprzowinę. Z serów produkowanych w tym regionie godne wspomnienia są między innymi pecorino i burrata. 
Na południu Włoch znajduje się Kalabria, w przeważającej mierze region górski. Najczęściej spożywanym mięsem jest wieprzowina, z której produkuje się wiele rodzajów wędlin i kiełbas. Jak w każdym regionie, w którym ziemia jest nieurodzajna, ważny jest tu chleb. Kalabryjczycy lubią także gęste zupy oraz makarony z warzywami. Uprawia się tu bakłażany, ziemniaki, pomidory. Powszechnym widokiem są gaje oliwne i winnice. Im bardziej na południe, tym częściej jada się ryby i owoce morza. W Kalabrii hoduje się także drzewa migdałowe oraz cytrusy - między innymi klementynki Clementine di Calabri.


Na Sycylii jada się podobnie, tu także większość terenów zajmują góry i wyżyny. Klimat sprzyja uprawie kasztanowców, migdałów, cytrusów, opuncji, kaparów. Sycylia słynie ze swoich czerwonych pomarańczy – Arancia Rossa di Sicilia. Kuchnia Sycylii to głównie ryby, zwłaszcza sardynki, tuńczyki, anchois-fileciki z sardeli i mieczniki. Z mięs przeważa jagnięcina, koźlina i wieprzowina. Najprawdopodobniej to Sycylijczycy wymyślili polpetti - pulpety z sosem pomidorowym. Ciekawostką jest to, że we Włoszech nigdy nie są podawane z makaronem – jest to pomysł amerykański.


Sardynia leży na środku morza Śródziemnego. Takie położenie powoduje, że jest to najbardziej specyficzny z włoskich regionów. Ma idealne warunki do uprawy roślin – znajduje się tu jedna trzecia krajowych upraw biologicznych. Sardyńczycy bardzo lubią makaron oraz chleby. To także wyspa pasterzy, sery tu wytwarzane to między innymi Pecorino Romano DOP oraz provolone (z mleka koziego). 
O kuchni włoskiej można by pisać długo – przeróżne rodzaje serów, makaronów, wina, oliwy, wędlin. Jest to kuchnia pełna smaku i pasji, bardzo ceniona przez smakoszy. Świadczy o tym ilość produktów regionalnych, znanych na całym świecie, chronionych certyfikatami jakości. Warto poznać ją bliżej – na pewno się zakochacie. Aby poznać prawdziwe Włochy warto zapuścić się w mniej uczęszczane miejsca/uliczki. Szukajcie lokali, w których stołują się mieszkańcy – to na ogół gwarancja poznania prawdziwej, lokalnej kuchni, nie tej robionej dla turystów. 
Miłego zwiedzania i poznawania

Poniżej przepisy inspirowane kuchnią włoską:

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/nadziewane-pizze

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zapiekane-muszle-z-lososiem

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/risotto-z-fenkulem

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zapiekanka-baklazanowa

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/makaron-z-okruszkami-i-orzeszkami-piniowymi

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/salatka-z-rukoli-1

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/makaron-z-kremowym-kurczakiem

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/salatka-z-grillowanej-cukini

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/salatka-pomidorowa-z-pesto

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/grillowany-baklazan-w-pomidorach

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/zielone-risotto-1

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pizza-z-gruszka

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pesto-z-rukoli

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pieczone-pomidorki-koktajlowe

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pizza-ze-szpinakiem

 

Źródło: http://wlochy.praktycznyprzewodnik.eu

wp20171208fb052019

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022

Pobierz PDF

ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Ale ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 01.03.2018, godz. 01:51
zyjezebyjesc
zyjezebyjesc powiedział/a:
zgadzam się! prosimy o więcej takich
cytuj odpowiedz 28.06.2018, godz. 09:40
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 21:02
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
trafny artykuł i super pomysł że są od razu podlinkowane przepisy inspirowane kuchnią Włoską.
cytuj odpowiedz 07.12.2018, godz. 12:42
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 02.01.2021, godz. 20:01

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet