Zielone risotto
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
bulion warzywny BIO - 1 szklanka
szalotka BIO - 1 szt.
czosnek BIO - 1 ząbek
boczniaki BIO - 4 szt.
oliwa BIO - 2 łyżki
masło BIO - 1 łyżka
chlorella w proszku BIO - 1 łyżeczka
sól, pieprz - 1 trochę
kiełki rzeżuchy BIO - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek drobno siekamy, boczniaki myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Czosnek i szalotkę wrzucamy na podgrzaną oliwę. Smażymy mieszając do zeszklenia, dodajemy boczniaki, smażymy do lekkiego zrumienienia (trzeba uważać, żeby czosnek i szalotka się nie przypaliły), przyprawiamy. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż. Smażymy, ciągle mieszając, aż stanie się przezroczysty.
Dodajemy masło, chlorellę, w miarę potrzeby doprawiamy, wsypujemy parmezan, mieszamy. Posypujemy kiełkami.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.