Grillowany bakłażan w pomidorach
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne, przetwory, z grilla
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
mocno dojrzałe, mięsiste pomidory - 1 kg
duża cebula - 1 szt.
czosnek - szt.
bazylia trochę
sól, pieprz trochę
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
oliwa do smażenia - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Przez ten czas obieramy pomidory: układamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem. Odlewamy wodę, pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę.
Czosnek i cebulę obieramy, siekamy dość drobno.
Jeśli chcemy zrobić przetwory na zimę: wkładamy gotujące danie do wyparzonych wrzątkiem słoików. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Odwracamy dopiero kiedy słoiki będą chłodne.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.